1 2
Ako spolu súvisia hormóny a chudnutie?
Možno vám to nikdy nenapadlo, ale v skutočnosti je vaša hmotnosť vo veľkej miere kontrolovaná práve hormónmi.
A práve na nich záleží či vám ide chudnutie rýchlejšie, pomalšie alebo vôbec.
Výskumy ukazujú, že hormóny ovplyvňujú vašu chuť do jedla a rovnako tak aj hodnoty vašich zásob telesného tuku (1,2).
Hormóny teda nie sú zodpovedné iba za chudnutie v menopauze, ale v skutočnosti kontrolujú hmotnosť celý náš život.
Naším cieľom by teda malo byť, aby tieto hormóny fungovali správne.
V tomto článku nájdete 4 overené tipy, ako “opraviť” hormóny, ktoré sú zodpovedné za chudnutie.
1. Inzulín
Inzulín je hormón, ktorý produkujú beta bunky vášho pankreasu.
Je vylučovaný počas dňa v malom množstve a vo väčšom množste po tom, keď zjete nejaké jedlo.
Inzulín je hlavným hormónom pre tukové zásoby v našom tele. On informuje tukové bunky o uložení tuku a zabraňuje, aby došlo k rozloženiu už uloženého tuku.
Keď sú bunky inzulínovo rezistentné (čo sa deje veľmi často) tak sa hladiny krvného cukru i úrovne inzulínu významne zvýšia.
Je dôležité si uvedomiť, že chronicky zvýšené hodnoty inzulínu (hyperinzulinémia) môžu viesť k mnohým zdravotným problémom ako sú obezita a metabolický syndróm (3,4).
Prejedanie – konkrétne cukrom, rafinovanými sacharidmi a jedlami z rýchleho občerstvenia spôsobujú inzulínovú rezistenciu a zvyšujú úroveň inzulínu (5,6).
Ako teda opäť priviesť do normálneho fungovania úroveň inzulínu a zlepšiť inzulínovú citlivosť?
Tu je niekoľko tipov, ako na to:
- Úplne sa vyhnite alebo minimalizujte cukor: Vysoké hodnoty fruktózy a sacharózy podporujú inzulínovú rezistenciu a zvyšujú hladinu inzulínu (7,8,).
- Znížte príjem sacharidov: Nízkosacharidová diéta môže byť príčinou okamžitého poklesu hladiny inzulínu (9,10).
- Jedzte bielkoviny: Bielkoviny síce z krátkodobého hľadiska inzulín zvyšujú, ale z dlhodobého hľadiska vedú k zníženiu inzulínovej rezistencie a chudnutiu z brucha (11,12).
- Jedzte množstvo zdravých tukov: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tučných rybách alebo v rybom oleji vám môžu pomôcť so znížením hladiny inzulínu v stave nalačno (13).
- Pravidelne cvičte: Štúdie ukazujú, že ženy s nadváhou, ktoré absolvovali rýchlu chôdzu alebo jogging zlepšili svoju inzulínovú citlivosť už po 14 týždňoch (14,15).
- Príjmajte dostatok magnézia: Ľudia s inzulínovou rezistenciou majú často nízku hladinu magnézia a preto doplnky stravy s magnézniom môžu byť pre ľudí s inzulínovou rezistenciou veľmi prospešné a zlepšiť tak ich inzulínovú citlivosť (16,17).
- Pite zelený čaj: Zelený čaj môže znížiť hladiny krvného cukru i hladiny inzulínu (18,19).
Zapamätajte si, že inzulín je hlavným hormónom tukových zásob v našom tele. Zníženie príjmu cukru, sacharidov a pravidelné cvičenie sú najlepšími spôsobmi ako znížiť hladinu inzulínu.
2. Leptín
Možno ste už o leptíne v súvislosti s chudnutím počuli.
V našom tele je leptín produkovaný tukovými bunkami a je považovaný za “hormón sýtosti,” ktorý znižuje chuť do jedla a zvyšuje váš pocit sýtosti.
Leptín, ako “signálny” hormón má hlavnú úlohu v komunikácii s hypotalamom, časťou nášho mozgu, ktorá reguluje chuť do jedla a príjem jedla.
Leptín posiela signál nášmu mozgu o tom, že telo má dostatok tukových zásob a že viac ich už v danej chvíli nie je potreba. Toto fungovania funguje ako prevencia prejedania.
Ľudia s nadváhou alebo obezitou majú zvyčajne v krvi veľmi vysoké množstvo leptínu. Jedna štúdia ukázala, že obézni ľudia majú až 4 krát vyššiu hladinu leptínu v krvi ako ľudia s normálnou hmotnosťou (20).
Na prvý pohľad to, ale nedáva zmysel.
Keď totiž leptín znižuje chuť do jedla, potom by obézni ľudia s vysokou hladinou leptínu mali začať jesť menej jedla a chudnúť.
Logicky by to tak malo fungovať, avšak…
U obéznych ľudí leptín v skutočnosti nefunguje, tak ako by mal.
Tento problém je známy ako leptínová rezistencia.
U leptínovej rezistencie leptín síce signalizuje mozgu, že je čas prestať jesť, ale pretože tento signál do mozgu nedôjde, mozog si neuvedomí, že má dostatok energie uloženej v tukových zásobách (21,22).
V skutočnosti si váš mozog myslí, že telo hladuje a vy potrebujete jesť.
A to je problém.
Táto skutočnosť sa nedá “pretlačiť” voľou, pretože vy naozaj cítite hlad aj keď ste sa najedli.
Hladina leptínu sa taktiež znižuje v prípade, že chudnute, čo je jedným z hlavných dôvodov prečo je tak ťažké udržať si novú hmotnosť z dlhodobého hľadiska. Váš mozog si totiž stále myslí, že hladujete a tlačí vás k tomu, aby ste jedli viac (23,24).
Potenciálne príčiny leptínovej rezistencie sú dva:
- chronicky zvýšená hladina inzulínu a
- zápal v hypotalame (4,25,26).
Ako teda leptínovú citlivosť zlepšiť?
Tu je pár tipov:
- Vyhnite sa “zápalovým” jedlám: Limitujte príjem jedál, ktoré spôsobujú zápaly v tele a to najmä sladké nápoje a trans tuky.
- Jedzte zdravé jedlá: Jedzte viac anti-zápalových jedál, ako sú napríklad tučné ryby (27).
- Cvičte pravidelne: Stredne náročné pohybové aktivity môžu zlepšiť leptínovú citlivosť (28,29).
- Doprajte si dostatok spánku: Štúdie ukazujú, že nedostatočný spánok vedie k poklesu hladiny leptínu a zvýšeniu chute do jedla (30,31).
- Doplnky stravy: V jednej štúdii ženy, ktoré chudli a brali pritom kyselinu alfa lipoovú a rybí olej schudli viac kilogramov a mali menšie zníženie hladiny leptínu ako ženy z kontrolnej skupiny (32).
Ľudia s obezitou majú tendenciu byť rezistentní (odolní) voči efektu leptínu. Jedením anti-zápalových jedál, cvičením a dostatočným spánkom môžete zlepšiť vašu leptínovú citlivosť.
Ktoré ďalšie hormóny majú veľký vplyv na vašu hmotnosť?
Ako ich opraviť a vyhnúť sa tak problémom s váhou?
Otočte prosím na 2. stránku.
Pokračovanie na strane č. 2.