Aké zdravotné výhody čučoriedky poskytujú?

Čučoriedky sú označované za superpotraviny a to kvôli ich silným antioxidačným vlastnostiam. Obsahujú taktiež fytoflavonoidy, vysoké množstvo draslíka a vitamínu C. Práve kvôli tomuto zloženiu sú čučoriedky odporúčané ako číslo jedna zo strany lekárov a výživových poradcov. Svojím unikátnym výživovým zložením totiž pôsobia protizápalovo a môžu taktiež znižovať riziko srdcových ochorení i rakoviny. (1)

Môžem jesť čučoriedky každý deň?

Áno. Čučoriedky môžu pomáhať podporiť zdravie srdca, silné kosti, zdravú kožu, krvný tlak, stabilizovať cukrovku, podporiť mentálne zdravie i pôsobiť preventívne pred rakovinou. Jedna šálka čučoriedok vám poskytne 24 % z odporúčaného denného príjmu vitamínu C. (2)

Je v poriadku jesť čučoriedky pred spaním?

Áno. Čučoriedky sú výbornou voľbou i ako jedlo pred spaním. Ich obsah antioxidantov pomáha zlepšovať obehový systém, zvýšiť prietok krvi do srdca a posliniť cievy. (3)

Obsahujú čučoriedky veľa cukru?

Čučoriedky obsahujú mierne množstvo prírodného cukru (15 gramov na 1 šálku). Ich konzumácia nemá vedľajší vplyv na hladinu cukru v krvi. Tento stav môže byť spôsobený ich vysokým obsahom bioaktívnych látok. (4)

Sú čučoriedky dobré pre zdravie kože?

Áno. Čučoriedky obsahujú antioxidanty, vlákninu a mnohé ďalšie prospešné živiny. Vďaka tomuto zloženiu môžu čučoriedky podporiť schopnosť kože bojovať proti zápalom, ktoré súvisia s akné, psoriázou, ekzémami a predčasným starnutím. (5)

Aké majú čučoriedky výživové zloženie?

100 g čučoriedok obsahuje 57 kcal, 14.5 g sacharidov, 0.74 g bielkovín, 0.33 g tuku a 2.4 g vlákniny. (6)

Čučoriedky
3 (60%) 2 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.