Aké zdravotné výhody jahody poskytujú?

Jahody fungujú ako ochranca vášho srdca, zvyšujú HDL (dobrý cholesterol), znižujú krvný tlak a rovnako tak chránia vaše telo pred rakovinou. Toto unikátne ovocie je obzvlášť plné vysokého množstva antioxidantov, ktoré sú známe ako polyfenoly. Navyše jahody neobsahujú žiadny tuk, cholesterol a majú nízky obsah kalórií. (1)

Koľko jahôd by ste mali zjesť?

Podľa vedeckých štúdií, by ste mali zjesť denne 8 jahôd, aby ste získali zdravotné výhody, ktoré ponúkajú. Konzumácia jahôd môže pomôcť podporiť zdravie mozgu i srdca a rovnako tak znížiť krvný tlak i riziko niektorých druhov rakoviny. (2)

Môžem jesť jahody pred spaním?

Áno. Jahody obsahujú vitamín C a melatonín. Obe tieto látky podporujú zdravý spánok. Navyše antioxidanty, ktoré jahody obsahujú, môžu pomôcť v tele pôsobiť proti oxidatívnemu stresu. (3)

Kedy je najlepší čas jesť jahody?

Ráno. Čas po prebudení je považovaný za najlepší čas pre konzumáciu ovocia, nakoľko tráviaci systém dokáže rýchlejšie rozložiť ovocný cukor poskytnúť nášmu telu všetky dôležité živiny. (4)

Majú jahody bieliaci efekt na vaše zuby?

Nie. Jahody v skutočnosti neobsahujú žiadne prísady, ktoré dokážu odstrániť škvrny z vašich zubov a vybieliť ich. Keď budete vaše zuby šúchať jahodami, môžete si na krátky čas vytvoriť ilúziu, že sú vaše zuby belšie, ale bude to iba preto, že ste ich vyčistili od zubného povlaku a preto sa lesknú. (5)

Majú jahody vysoký obsah cukru?

Nie. Jahody rovnako ako iné bobule, majú často vysoký obsah vlákniny a veľmi málo prírodného cukru. V ôsmich stredne veľkých jahodách nájdete iba 8 gramov prírodného cukru. (6)

Aké majú jahody výživové zloženie?

100 g jahôd obsahuje 32 kcal, 7.68 g sacharidov, 0.67 g bielkovín, 0.30 g tuku a 2 g vlákniny. (7)

Chutné a rýchle recepty nielen s jahodami nájdete v jedálničku na mieru.

Jahody
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.