Aké zdravotné výhody hruška poskytuje?

Hruška je veľmi výživné ovocie, ktoré pozitívne ovplyvňuje naše telo viacerými spôsobmi. Môže podporovať zdravie čreva, má protizápalové vlastnosti, súvisí s nižším rizikom vzniku cukrovky, má protirakovinový efekt, podporuje zdravie srdca a môže taktiež pomáhať pri chudnutí. (1)

Je v poriadku jesť hrušku každý deň?

Áno. Aby ste získali správne množstvo dôležitých živín, ktoré hruška obsahuje, odporúča sa držať sa konzumácia 1 až 2 kusy za deň. Vyššie množstvo môže u niektorých jednotlivcov spôsobiť tráviace problémy. (2)

Môžu ľudia s cukrovkou konzumovať hrušku?

Áno. Hruška môže byť výbornou a chutnou voľbou v prípade, keď má človek cukrovku. Mnoho vedeckých štúdií naznačuje, že hruška vďaka svojim výživovým benefitom, môže pomáhať zvládnuť toto ochorenie. Hruška má navyše taktiež nízky glykemický index, takže nezvýši hladinu krvného cukru príliš rýchlo. (3)

Pomáha hruška znižovať cholesterol?

Áno. Hruška patrí medzi potraviny, ktoré sú skvelou voľbou pre zníženie cholesterolu. Pektín, ktorý sa v hruškách nachádza, pomáha tonizovať črevá a udržiavať pravidelné vylučovanie. Hruška je taktiež jedným z najlepších ovocných zdrojov lignínu. Ide o nerozpustnú vlákninu, ktorá pomáha transportovať cholesterol z tela. (4)

Je v poriadku jesť hrušku v noci?

Áno. Odporúča sa však konzumovať malé množstvá. Napríklad 1 plátok. Myslite však na to, že okamžitý spánok, ktorý bude nasledovať po ich zjedení, môže byť narušený. (5)

Pomôže vám hruška pri chudnutí?

Hruška je pri chudnutí výbornou voľbou. Obsahuje vlákninu, ktorá udrží dlhšiu dobu váš pocit sýtosti a spomalí trávenie. Jeden stredne veľký kus hrušky obsahuje 6 gramov vlákniny. To je približne 24 % z odporúčaného denného príjmu pre ženy do 50 rokov. (6)

Aké má hruška výživové zloženie?

1 kus hrušky (100 g) obsahuje 63 kcal, 15.1 g sacharidov, 0.38 g bielkovín, 0.16 g tuku a 3.1 g vlákniny. (7)

© Tomáš Hadžega

Hruška
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.