Avokádo

Avokádo
Avokádo
Avokádo
4.3 (86.67%) 6 hlas[ov]

Aké zdravotné výhody avokádo ponúkaa?

Avokádo je zdrojom vitamínu C, E, K a B6. Obsahuje taktiež horčík a draslík. Výhodou konzumácie avokáda je príjem betakaroténu a omega-3 mastných kyselín. Avokádo taktiež obsahuje zdravé tuky, ktoré vám môžu pomôcť cítiť sa po jeho konzumácii sýtejšie.  Avokádo môže pomáhať ako prevencia pred zápchou i ako potravina, ktorá udržiava vaše trávenie zdravé. (1)

Aký vplyv má avokádo na ženské telo?

Vedecká štúdia ukázala, že jedenie 1 kusu avokáda po dobu 12 týždňov súvisela s redistribúciou brušného tuku u žien. Znamená to, že avokádo u týchto žien pomohlo, znižiť úroveň ich vnútorného tuku. Zníženie hodnôt vnútorného tuku zároveň znižuje pravdepodobnosť výskytu ochorení ako sú kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka. (2)

Zlepšuje avokádo stav pokožky?

Áno. Avokádo môže prinášať výhody pre vašu pokožku a to viacerými spôsobmi, obsahom zdravých tukov, vitamínov, minerálov a živín, ktoré obsahuje toto všestranné ovocie. Pravidelnou konzumáciou avokáda, tak môžete podporiť zdravie vašej pokožky. (3)

Pôsobí avokádo proti starnutiu?

Áno. Prírodné oleje a antioxidanty, ktoré avokádo obsahuje, sú skvelé pre vašu pokožku – do hĺbky ju vyživujú, zjemňujú a hydratujú, čím bojujú proti radikálom, ktoré spôsobujú vrásky. Najmä vitamíny E a C sú superhrdinami pri ochrane schopností vašich buniek. Konzumácia avokáda, je tak jedna z najlepších techník proti starnutiu. (4)

Zvyšuje avokádo váš krvný tlak?

Nie. Avokádo obsahuje kyselinu olejovú, ktorá môže vysoký krvný tlak, ale aj cholesterol naopak znižovať. Avokádo taktiež obsahuje draslík a kyselinu listovú. Dve živiny, ktoré nášmu srdcu prospievajú. (5)

Môžu ľudia s cukrovkou jesť avokádo?

Áno. Avokádo síce obsahuje vysoké množstvo tukov, ale tento tuk predstavuje výhodu pre ľudí s cukrovkou 2. typu. Avokádo taktiež dokáže zvyšovať inzulínovú citlivosť, pomáhať pri chudnutí i pri znižovaní cholesterolu. (6)

Aké má avokádo výživové zloženie?

1 kus avokáda (150 g) obsahuje 240 kcal, 12.8 g sacharidov, 3.0 g bielkovín, 22.0 g tuku a 10 g vlákniny. (6)

© Tomáš Hadžega

Sledujte našu Facebook stránku a žiadne nové fakty o výžive vám už neutečú.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.