Aké zdravotné výhody avokádo ponúkaa?

Avokádo je zdrojom vitamínu C, E, K a B6. Obsahuje taktiež horčík a draslík. Výhodou konzumácie avokáda je príjem betakaroténu a omega-3 mastných kyselín. Avokádo taktiež obsahuje zdravé tuky, ktoré vám môžu pomôcť cítiť sa po jeho konzumácii sýtejšie.  Avokádo môže pomáhať ako prevencia pred zápchou i ako potravina, ktorá udržiava vaše trávenie zdravé. (1)

Aký vplyv má avokádo na ženské telo?

Vedecká štúdia ukázala, že jedenie 1 kusu avokáda po dobu 12 týždňov súvisela s redistribúciou brušného tuku u žien. Znamená to, že avokádo u týchto žien pomohlo, znižiť úroveň ich vnútorného tuku. Zníženie hodnôt vnútorného tuku zároveň znižuje pravdepodobnosť výskytu ochorení ako sú kardiovaskulárne ochorenia a cukrovka. (2)

Zlepšuje avokádo stav pokožky?

Áno. Avokádo môže prinášať výhody pre vašu pokožku a to viacerými spôsobmi, obsahom zdravých tukov, vitamínov, minerálov a živín, ktoré obsahuje toto všestranné ovocie. Pravidelnou konzumáciou avokáda, tak môžete podporiť zdravie vašej pokožky. (3)

Pôsobí avokádo proti starnutiu?

Áno. Prírodné oleje a antioxidanty, ktoré avokádo obsahuje, sú skvelé pre vašu pokožku – do hĺbky ju vyživujú, zjemňujú a hydratujú, čím bojujú proti radikálom, ktoré spôsobujú vrásky. Najmä vitamíny E a C sú superhrdinami pri ochrane schopností vašich buniek. Konzumácia avokáda, je tak jedna z najlepších techník proti starnutiu. (4)

Zvyšuje avokádo váš krvný tlak?

Nie. Avokádo obsahuje kyselinu olejovú, ktorá môže vysoký krvný tlak, ale aj cholesterol naopak znižovať. Avokádo taktiež obsahuje draslík a kyselinu listovú. Dve živiny, ktoré nášmu srdcu prospievajú. (5)

Môžu ľudia s cukrovkou jesť avokádo?

Áno. Avokádo síce obsahuje vysoké množstvo tukov, ale tento tuk predstavuje výhodu pre ľudí s cukrovkou 2. typu. Avokádo taktiež dokáže zvyšovať inzulínovú citlivosť, pomáhať pri chudnutí i pri znižovaní cholesterolu. (6)

Aké má avokádo výživové zloženie?

1 kus avokáda (150 g) obsahuje 240 kcal, 12.8 g sacharidov, 3.0 g bielkovín, 22.0 g tuku a 10 g vlákniny. (6)

© Tomáš Hadžega

Avokádo
4.3 (86.67%) 6 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.