Aký je to viscerálny tuk?

Aký je to viscerálny tuk? - Spravodaj Tomáša Hadžegu
Aký je to viscerálny tuk?
Oznámkujte tento článok 🙂

Spravodaj Tomáša Hadžegu

Na otázku, “čo je viscerálny tuk?”

mi väčšina ľudí odpovie, že o tom už niekde počuli, ale úplne nerozumejú, čo to znamená.

A to je chyba.

Podľa môjho názoru by sa o viscerálnom tuku malo hovoriť nahlas a veľmi často.

Vedecké výskumy totiž ukazujú, že jeho nadmerné hodnoty (úroveň 10 a viac) sú extrémne škodlivé a poukazujú na spojitosť s vyšším rizikom vzniku cukrovky II. typu, srdcovými ochoreniami a dokonca aj s niektorými druhmi rakoviny. (1, 2, 3)

“Pivné brucho” môže skrývať nebezpečenstvo

To, že má človek normálnu hmotnosť, ešte neznamená, že sa ho viscerálny tuk netýka.

To je veľký omyl.

Viscerálny tuk sa totiž týka dospelých ľudí oboch pohlaví a rovnako tak aj detí.

Tento problém sa vyskytuje najmä u mužov a to pod názvom “pivné brucho.” Dôvod je určite každému z vás jasný.  U žien dochádza k zvyšovaniu hodnôt viscerálneho tuku najmä v období menopauzy. (4)

Viscerálny tuk sa nachádza hlavne v brušnej oblasti a obklopuje životne dôležité orgány. Čím viac viscerálneho tuku sa v našej brušnej oblasti nachádza, tým horšie. Pretože viscerálny tuk taktiež produkuje v našom tele zápalové markéry, ktoré majú za následok práve vznik nebezpečných ochorení spomínaných vyššie. (5, 6)

Vyššie hodnoty viscerálneho tuku, tak vôbec nemusia súvisieť s vyššou telesnou hmotnosťou.

Prečo je viscerálny tuk nebezpečný

Teória portálov.

Teória, ktorá vysvetľuje prečo je viscerálny tuk nebezpečný. (7, 8)

Hlavným dôvodom je fakt, že viscerálny tuk uvoľňuje zápalové markery (ukazovateľe) a mastné kyseliny, ktoré následne cestujú cez žily priamo do pečene. Ide o žily, ktoré majú na starosti doručiť krv z čriev, pankreasu a sleziny priamo do pečene. A pretože sa v prípade viscerálneho tuku jedná o doručenie mastných kyselín krvou priamo do pečene, vedie tento proces práve k jej stukovaniu (to je stav, kedy pečeň stukovatie nie z alkoholu, ale z určitých jedál a nápojov), pečeňovej inzulínovej rezistencii i k vzniku cukrovky II. typu. (7, 8)

Čím menej viscerálneho tuku človek má, tým lepšie

V takom prípade môžu totiž naše životne dôležité orgány pracovať tak, ako by mali. Môžu vykonávať presne to, čo je ich hlavnou úlohou. A tou je zabezpečiť nám zdravie nášho tela.

Naším cieľom by malo byť, vytvoriť im, čo najlepšie prostredie, aby mohli nerušene a zdravo vykonávať svoju prácu. Iba tak budú obe strany spokojné.

Viscerálny tuk je naozaj dôležitý, keď ešte svoje hodnoty nepoznáte a chceli by ste, tak pre viac informácií kliknite tu.

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS:  Hodnoty vášho aktuálneho viscerálneho tuku, jeho rizikovosť a vplyv na Vaše zdravie, sa môžete dozvedieť vďaka špeciálnej viscerálnej analýze.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

 

 

Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.