Spravodaj Tomáša Hadžegu

Na otázku, “čo je viscerálny tuk?”

mi väčšina ľudí odpovie, že o tom už niekde počuli, ale úplne nerozumejú, čo to znamená.

A to je chyba.

Podľa môjho názoru by sa o viscerálnom tuku malo hovoriť nahlas a veľmi často.

Vedecké výskumy totiž ukazujú, že jeho nadmerné hodnoty (úroveň 10 a viac) sú extrémne škodlivé a poukazujú na spojitosť s vyšším rizikom vzniku cukrovky II. typu, srdcovými ochoreniami a dokonca aj s niektorými druhmi rakoviny. (1, 2, 3)

“Pivné brucho” môže skrývať nebezpečenstvo

To, že má človek normálnu hmotnosť, ešte neznamená, že sa ho viscerálny tuk netýka.

To je veľký omyl.

Viscerálny tuk sa totiž týka dospelých ľudí oboch pohlaví a rovnako tak aj detí.

Tento problém sa vyskytuje najmä u mužov a to pod názvom “pivné brucho.” Dôvod je určite každému z vás jasný.  U žien dochádza k zvyšovaniu hodnôt viscerálneho tuku najmä v období menopauzy. (4)

Viscerálny tuk sa nachádza hlavne v brušnej oblasti a obklopuje životne dôležité orgány. Čím viac viscerálneho tuku sa v našej brušnej oblasti nachádza, tým horšie. Pretože viscerálny tuk taktiež produkuje v našom tele zápalové markéry, ktoré majú za následok práve vznik nebezpečných ochorení spomínaných vyššie. (5, 6)

Vyššie hodnoty viscerálneho tuku, tak vôbec nemusia súvisieť s vyššou telesnou hmotnosťou.

Prečo je viscerálny tuk nebezpečný

Teória portálov.

Teória, ktorá vysvetľuje prečo je viscerálny tuk nebezpečný. (7, 8)

Hlavným dôvodom je fakt, že viscerálny tuk uvoľňuje zápalové markery (ukazovateľe) a mastné kyseliny, ktoré následne cestujú cez žily priamo do pečene. Ide o žily, ktoré majú na starosti doručiť krv z čriev, pankreasu a sleziny priamo do pečene. A pretože sa v prípade viscerálneho tuku jedná o doručenie mastných kyselín krvou priamo do pečene, vedie tento proces práve k jej stukovaniu (to je stav, kedy pečeň stukovatie nie z alkoholu, ale z určitých jedál a nápojov), pečeňovej inzulínovej rezistencii i k vzniku cukrovky II. typu. (7, 8)

Čím menej viscerálneho tuku človek má, tým lepšie

V takom prípade môžu totiž naše životne dôležité orgány pracovať tak, ako by mali. Môžu vykonávať presne to, čo je ich hlavnou úlohou. A tou je zabezpečiť nám zdravie nášho tela.

Naším cieľom by malo byť, vytvoriť im, čo najlepšie prostredie, aby mohli nerušene a zdravo vykonávať svoju prácu. Iba tak budú obe strany spokojné.

© Tomáš Hadžega

PS:  Vyššie hodnoty obvodu pásu ako 90 cm u žien a 100 cm u mužov signalizujú vyššie hodnoty viscerálneho tuku. Jeho množstvo vám dokáže prirodzene pomôcť znížiť Jedálniček na mieru >>

Aký je to viscerálny tuk?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.