Spravodaj Tomáša Hadžegu

3 potraviny, ktoré zlepšia vaše učenie i pamäť

Ako jedlom zlepšiť vaše učenie, koncentráciu i pamäť?

Potraviny, ktoré pravidelne konzumujeme hrajú dôležitú rolu nielen pri udržaní zdravia nášho mozgu, ale taktiež aj pri zlepšení určitých mentálnych úloh ako sú učenie, koncentrácia a pamäť.

Zaujíma vás, ktoré potraviny to sú?

Tu sú tri najlepšie:

1. Tučné ryby

Tučnými rybami teraz nemyslím ryby, ktoré majú nadváhu. Mám na mysli ryby, ktoré obsahujú vyššie množstvo tuku. Preto sa im často hovorí “tučné” ryby.

Medzi tieto tučné ryby patria losos, tuniak, pstruh, sleď ale aj sardinky. Všetky tieto druhy rýb majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. (1)

Náš ľudský mozog používa omega-3 mastné kyseliny k tomu, aby budoval mozgové a nervové bunky. To však nie je všetko. Tieto omega-3 mastné kyseliny sú taktiež nevyhnutné pre učenie a pamäť. (2, 3)

A aké sú ďalšie výhody konzumácie tučných rýb?

Vďaka svojmu obsahu omega-3 mastných kyselín môžu tučné ryby, taktiež pomáhať pri spomaľovaní mentálneho úpadku, ktorý súvisí s vekom a pomôcť tak odvrátiť Alzheimerovu chorobu. (4, 5, 6)

Na druhej strane, nedostatok omega-3 mastných kyselín súvisí s poruchami učenia i depresiami. (7)

2. Káva

Jeden z najobľúbenejších nápojov našej planéty môže taktiež prispievať k zdraviu Vášho mozgu. Neveríte?

Kofeín, ktorý káva obsahuje, môže napríklad zvyšovať vašu bdelosť, (8) zlepšovať náladu (9) a taktiež krátkodobo zlepšiť vašu koncentráciu. (10)

Dlhodobé pitie kávy taktiež súvisí so znížením rizika neurologických ochorení, ako sú Parkinsonova a Alzheimerova choroba. (11, 12)

A pri akom množstve kávy môžete tieto výhody získať?

Vedecké štúdie uvádzajú, že k najväčšiemu zníženiu zdravotných rizík dochádzalo u dospelých ľudí, ktorí pili 3-4 kávy denne. (11, 12)

3. Čučoriedky

Čučoriedky sú super potravina, ktorá obsahuje veľké množstvo antokyánov, to je skupina rastlinných zlúčenín s protizápalovými a antioxidačnými účinkami. (13)

A prečo sú tie antioxidanty tak potrebné?

Pretože antioxidanty v našom tele bojujú proti dvom nepriateľom. A to oxidačnému stresu a zápalom. Obaja títo nepriatelia totiž pracujú na tom, aby náš mozog vekom starol a vytváral neurodegeneratívne ochorenia ako sú už spomínaná Alzheimerova i Parkinsonova choroba. (14)

Podľa 11 vedeckých štúdií by mohli čučoriedky pomáhať pri zlepšení pamäte a určitých kognitívnych (poznávacích) procesov u detí i starších ľudí. (15)

Takže v prípade, že ste kávičkári, máte radi ryby a neohrdnete ani čučoriedkami, potom ste na veľmi dobrej ceste k tomu, aby bol váš mozog zdravý, vaša pamäť veľmi dobrá a vaša koncentrácia výborná 🙂

© Tomáš Hadžega

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru.

3 potraviny, ktoré zlepšia vaše učenie i pamäť
4.3 (86.67%) 9 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.