3 mikroživiny, ktoré nám v jedle najviac chýbajú - Spravodaj Tomáša Hadžegu

3 mikroživiny, ktoré nám v jedle najviac chýbajú

Spravodaj Tomáša Hadžegu

3 mikroživiny, ktoré nám v jedle najviac chýbajú

Čo sú mikroživiny a prečo ich potrebujeme?

Pod slovom mikroživiny si môžete predstaviť všetky vitamíny a minerály, ktoré naše telo potrebuje pre svoje každodenné optimálne fungovanie.

Každý z vitamínov a minerálov pritom vo vašom tele plní svoju špecifickú úlohu. Preto sú mikroživiny životne dôležité napríklad pre rast, imunitné funkcie či rozvoj mozgu. (1, 2, 3) Niektoré vitamíny a minerály hrajú taktiež dôležitú rolu pri prevencii a boji proti chorobám. (4, 5, 6)

Mikroživiny môžete do vášho tela prijímať dvoma spôsobmi. Jedlom alebo doplnkami stravy. No a keď ich budete denne prijímať dostatok, bude to kľúč k vášmu optimálnemu zdraviu.

Väčšina ľudí má vo svojom stravovaní nedostatok troch hlavných mikroživín a to železo, jód a vitamín D.

Železo

Nedostatok železa v strave sa týka viac než 25 % ľudí na celom svete. (7) Odporúčaný denný príjem pre dospelých mužov je 8 miligramov (mg) denne a pre dospelé ženy 18 miligramov denne. Tehotné ženy však potrebujú prijať vyššie dávky železa. A to 27 miligramov denne. (8)

Keď máme nedostatočný denný príjem železa, prejavuje sa to únavou, slabosťou či oslabeným imunitným systémom. (7) Najlepšími zdrojmi železa v strave sú červené mäso, mäkkýše, vnútornosti, fazuľa, brokolica, špenát či sezamové semienka.

Jód

Jód je veľmi dôležitý minerál, ktorý ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy a produkciu jej hormónov. Pri jeho nedostatku dochádza k zväčšeniu štítnej žľazy, čo sa následne môže prejaviť zvýšením srdcového rytmu, problémami s dýchaním a priberaním hmotnosti. (9)

Nedostatok jódu pritom ovplyvňuje takmer 1/3 svetovej populácie. (10) Dospelý človek (muž i žena) by ho denne mali prijať 150 mikrogramov (mcg/µg). Tehotné ženy 220 mikrogramov. (11) Najlepšími zdrojmi jódu v strave, sú morské riasy, ryby, mliečne produkty a vajíčka. Ale taktiež aj jódovaná soľ.

Vitamín D

Nedostatočné hodnoty vitamínu D, ktorý je rozpustný v tukoch, má až 42 % Američanov a až 74 % starších ľudí. (12, 13) Denná odporúčaná dávka pre dospelých ľudí do 70 rokov je 15 mikrogramov (mcg/µg) a ľudí nad 70 rokov 20 mikrogramov. (14)

Vitamín D sa vytvára z cholesterolu v pokožke po tom, ako je vystavená slnečnému žiareniu. Tento vitamín funguje v podstate ako vypínač, ktorý „cestuje“ krvným obehom do buniek a „hovorí“ im, či majú určité gény zapnúť alebo vypnúť. Jeho deficit sa nemusí prejaviť ihneď, nakoľko sú príznaky veľmi jemné. Preto to môže trvať roky či desaťročia. (15)

Dospelí ľudia s nedostatkom vitamínu D majú skúsenosť so svalovou slabosťou, stratou kostí a zvýšeným rizikom zlomenín. U detí môže byť zasa nedostatok vitamínu D príčinou oneskoreného rastu a mäkkých kostí (rachitída). (15, 16, 17)

Najlepším zdrojom vitamínu D sú rybí olej, tučné ryby – losos, sardinky a sleď. Jeden malý kus (85 gramov) tepelne upraveného lososa vám môže poskytnúť až 75 % z odporúčanej dennej dávky vitamínu D. Zatiaľ čo jedno vajíčko upravené na spôsob praženice, ktoré obsahuje vitamín D vo svojom žĺtku, iba 7 %. (18)

Faktom však zostáva, že okrem týchto potravín, sú ďalším zdrojom vitamínu D už iba doplnky stravy a slnečné žiarenie.*

*(Tento text je ukážkou z mojej knihy Chudnutie na mieru)

© Tomáš Hadžega

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru.

3 mikroživiny, ktoré nám v jedle najviac chýbajú
5 (100%) 1 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.
error: Obsah je chránený!