1  2  3

“Náš problém nie je v tom, že toho vieme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, čo vieme, nie je pravda.” Will Rogers

Naša súčasná, informačná doba je plná mýtov a poloprávd. A to platí obzvlášť pre oblasť chudnutia a výživy. V minulom článku ste sa mohli dočítať o 6 potravinách, ktoré z vás vysávajú energiu a pridávajú kilá navyše.

Možno ste si po prečítaní tohto článku položili otázku: “Čo vlastne teda môžem jesť?”

Nemusíte sa báť toho, že keď prestanete jesť to, čo vám škodí budete hladovať.

Pretože odpoveď na túto otázku nájdete práve v tomto článku. Dozviete sa v ňom, ktoré potraviny vám pomôžu pri znižovaní hmotnosti a rovnako tak prospejú aj vášmu zdraviu.

A pripavte sa na to, že budete prekvapení. Konzumácia niektorých potravín totiž dokáže pozitívne ovplyvniť psychický stav človeka a dokonca aj depresiu.

Ktoré potraviny teda dokážu znížiť vašu hmotnosť a doplniť váš pohár energie?

1. Mäso

Pravdou je, že mnoho ľudí cíti k mäsu rešpekt. A to najmä v období chudnutia. Majú pocit, že z mäsa sa priberá. Nie je to však pravda.

Mäso je vynikajúcim zdrojom bielkovín, ktoré sú v procese chudnutia veľmi potrebné.

My ľudia sme jedli mäso stovky (ak nie milióny) rokov. Problémom dnešnej modernej doby nie je samotné mäso. Problémom je, že mäso už nie je to, čo bývalo.

Mäso dnešej doby totiž veľmi často pochádza zo zvierat, ktoré boli vychované na zrne a ktoré boli doslova “napumpované” hormónmi a antibiotikami, aby sa zrýchlil ich rast.

Naopak mäso, ktoré pochádza zo zvierat, ktoré neboli kŕmené drogami a neprirodzenými potravinami, je veľmi zdravé.

Hovädzie mäso z kráv, ktoré boli vychované na voľných pastvinách a ktoré mali voľnosť pohybu, mäso zo sliepok, ktoré sa mohli voľne pásť, mäso z jahniat, ktoré sa mohli túlať po zelených lúkach – to je to pravé mäso. To je mäso, ktoré nášmu zdraviu neškodí.

Zamyslite sa na chvíľku. Prírodným zdrojom potravy kráv je tráva a nie zrno. Výskumy ukazujú, že hovädzie mäso z kráv, ktoré sú výchované na tráve majú oveľa lepší výživový profil, ktorý zahŕňa (1, 2, 3):

  • mäso
  • viac omega-3 a menej omega-6 mastných kyselín
  • oveľa väčšie množstvo konjugovanej kyseliny linolovej (CLA) – ktorá môže znížiť telesný tuk a zvýšiť “chudosť” mäsa
  • viac vitamínu A, vitamínu E a bunkového antioxidantu glutatiónu*

*Glutatión je antioxidant, ktorého hladina sa ukazuje, ako jeden z dôležitých faktorov predurčujúcich dlhovekosť.

Konzumácia mäsa je teda v úplnom poriadku, ale iba v prípade mäsa zo zdravých a prirodzene vychovaných zvierat. Je možné, že mäso od farmárov a nie so supermarketu bude o trošku drahšie, verte  však, že sa vám za to vaše telo miliónkrát odmení.

2. Ryby

Určite ste už zachytili informácie, že názory na jedenie rýb sa v oblasti výživy rôzne líšia. U konzumácii lososa, pstruha, tresky, sardinky či ďalších druhov rýb sa však väčšina odborníkov zhodne v tom, že ryby sú pre človeka dobrou voľbou.

Ryby totiž obsahujú vysokokvalitné proteíny, rôzne esenciálne živiny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú vynikajúce účinky pre mozog, srdce a ďalšie časti tela.

Omega-3 mastné kyseliny sú podľa výskumov zvlášť dôležité pre duševné zdravie a prevenciu kardiovaskulárnych ochorení. (4)

Ďalšie výskumy ukázali, že konzumácia omega-3 mastných kyselín (teda rýb) má pozitívny vplyv na depresiu. Štúdie ukázali, že konzumácia rýb 1-2 v týždni dokáže spôsobiť, že sa človek každý deň bude cítiť lepšie. (5)

Pravdou na ktorú netreba zabúdať je, že z dôvodu znečistenia ocenánov môžu niektoré ryby obsahovať kontaminanty, ale aj tomu napriek ich zdravotné výhody ďaleko prevažujú nad potenciálnym rizikom. (6)

Myslite teda na to, že v procese chudnutia sú ryby z dôvodu ich obsahu vysokvalitných bielkovín výbornou voľbou. Okrem toho je konzumácia rýb spojená s omnoho nižším rizikom depresie, rôznych duševných porúch a niekoľkých ďalších chronických ochorení.

3. Vajcia

Vajcia patria medzi najzdravšie potraviny na našej planéte a žĺtok je ich zďaleka najviac výživnou časťou. Predstavte si, že živiny, ktoré sa nachádzajú v jednom vajíčku postačia na rast a vývoj jedného malého kurčaťa.

Možno ste v posledných desaťročiach zaznamenali informáciu, že konzumácia vajec spôsobuje infarkt. Upokojím vás. Nie je to pravda.

Konzumácia vajíčok mení váš cholesterol z malého, hustého LDL (zlého) cholesterolu na veľký HDL cholesterol (dobrý). Zvyšovanie HDL (dobrého) cholesterolu poskytuje jedinečné antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré sú veľmi dôležité pre zdravie našich očí. (7)

Samotné vajcia obsahujú vysoký index sýtosti, čo znamená, že vás dokážu nielen zasýtiť, ale vďaka konzumujete nižšie množstvo kalórií. (8)

Vedecká štúdia u 30 obéznych žien odhalila, že vajíčka na raňajky (v porovnaní s pečivom) spôsobujú, že človek následne najbližších 36 hodín celkovo skonzumuje menší počet kalórií. (9)

Preto myslite na to, že vajíčka sú v období chudnutia naozaj výbornou voľbou. Vajíčka, totiž patria medzi najzdravšie jedlá na planéte. Obsahujú vysoké množstvo živín a dokážu vás zasýtiť natoľko, že v nasledujúcom dni celkovo skonzumujete menej kalórií.

Ktoré ďalšie potraviny znižujú telesnú hmotnosť, riziko vzniku rakoviny alebo cukrovky?

Otočte prosím na 2. stránku.

Pokračovať v čítaní článku
9 top potravín, vďaka ktorým schudnete – viete, ktoré to sú?
4.5 (90%) 2 hlas[ov]

1
2
3
Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.