Čo je to Index sýtosti?

Čo je to Index sýtosti - Spravodaj Tomáša Hadžegu
Čo je to Index sýtosti?
Oznámkujte tento článok 🙂

Spravodaj Tomáša Hadžegu

Poznáte Index sýtosti?

Odlišné jedlá majú odlišný vplyv na našu sýtosť. To ste už možno postrehli. Znamená to, že po niektorom jedle sa cítite viac sýty, ako po inom. Jednoducho máte väčší pocit nasýtenia a ste spokojnejší. To však na druhú stranu taktiež znamená, že sa môžete určitými jedlami veľmi ľahko prejesť. Zatiaľ čo u iných to nehrozí.

Dám vám jeden príklad.

Asi mi dáte za pravdu, že je veľmi jednoduché prijať 500 kalórií zo zmrzliny. Jeden kopček má približne 100 kalórií. Myslím, že zvládnuť päť kopčekov zmrzliny za pár minút, nie je pre väčšinu ľudí žiadny problém.

Ale zjedli by ste napríklad za rovnaký čas a s rovnakou ľahkosťou omeletu z piatich vajec?

To už by asi zvládlo menej ľudí.

Navyše je veľká pravdepodobnosť, že sa po zjedení piatich vajec budete cítiť úplne inak ako po zjedení piatich kopčekov zmrzliny. Vyskúšajte to niekedy.

Všetky kalórié nie sú rovnaké 

Na príklade vyššie sa dá krásne ukázať, že kalórie nie sú rovnaké. 1 kopček zmrzliny má totiž takmer rovnaké množstvo kalórií ako 1 vajíčko. Avšak po každom z týchto jedál sa budete cítiť inak. O tom rozhoduje práve zdroj kalórií. Nie iba ich počet. A tento zdroj kalórií v jedlách, ktoré denne konzumujete nakoniec vždy rozhodne, aký Váš celkový denný energtický príjem na konci dňa bude.

Sýtosť je totiž ten bod, ktorý by sme sa mali naučiť vnímať.

Index sýtosti

A práve z tohto dôvodu bol vytvorená škála, ktorá dostala názov Index sýtosti. Táto škála meria schopnosť potravín znížiť pocit hladu, zvýšiť pocit sýtosti a znížiť kalorický príjem pre obdobie nasledujúcích niekoľko hodín.

Tento index bol vytvorený v roku 1995, vďaka štúdii, ktorá testovala 38 odlišných potravín s energetickým obsahom 240 kalórií na porciu.

Potraviny v tejto štúdii boli zoradené podľa ich schopnosti zasýtiť hlad. Potraviny, ktoré dosiahli skóre vyššie ako 100 bodov, boli označené za viac zasycujúce, ako potraviny, ktoré dosiahli v teste menej ako 100 bodov.

Keď budete jesť potraviny s nízkym indexom sýtosti, potom budete viac a viac hladní a nakoniec toho zjete väčšie množstvo. Keď si vyberiete potraviny, ktoré majú vyšší obsah sýtosti,  nakoniec zjete menej, vytvoríte kalorický deficit a budete chudnúť. Jednoduché ako facka.

Ktoré potraviny sú najviac sýte?

Zaujíma Vás, ktoré potraviny teda majú najvyšší index sýtosti?

Ktoré potraviny by ste  mali prevažne konzumovať, aby ste chudli?

Tak napríklad: Varené zemiaky. Vajíčka. Ovsené vločky. Ryby. Polievky. Mäso. Grécky jogurt.

V teste sýtosti dopadli úplne najhoršie croissanty. Tie mali až 7 krát nižšie skóre sýtosti ako zemiaky. Medzi potraviny s najnižším indexom sýtosti patrili taktiež koláče či šišky. Takže jedlá, ktoré boli priemyselne spracované a vytvoril ich človek. Tie prehrali na celej čiare. Porazili ich potraviny od Matky prírody.

(*Text pochádza z mojej novo-pripravovanej knihy o chudnutí).

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru. Keď máte radi príbehy, tak si pozrite jeden skutočný. O matke 3 detí, ktoré schudla jedlom 17,5 kilogramov. Na prednášku sa môžete zdarma zaregistrovať tu.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí.