Spravodaj Tomáša Hadžegu

Poznáte Index sýtosti?

Odlišné jedlá majú odlišný vplyv na našu sýtosť. To ste už možno postrehli. Znamená to, že po niektorom jedle sa cítite viac sýty, ako po inom. Jednoducho máte väčší pocit nasýtenia a ste spokojnejší. To však na druhú stranu taktiež znamená, že sa môžete určitými jedlami veľmi ľahko prejesť. Zatiaľ čo u iných to nehrozí.

Dám vám jeden príklad.

Asi mi dáte za pravdu, že je veľmi jednoduché prijať 500 kalórií zo zmrzliny. Jeden kopček má približne 100 kalórií. Myslím, že zvládnuť päť kopčekov zmrzliny za pár minút, nie je pre väčšinu ľudí žiadny problém.

Ale zjedli by ste napríklad za rovnaký čas a s rovnakou ľahkosťou omeletu z piatich vajec?

To už by asi zvládlo menej ľudí.

Navyše je veľká pravdepodobnosť, že sa po zjedení piatich vajec budete cítiť úplne inak ako po zjedení piatich kopčekov zmrzliny. Vyskúšajte to niekedy.

Všetky kalórié nie sú rovnaké 

Na príklade vyššie sa dá krásne ukázať, že kalórie nie sú rovnaké. 1 kopček zmrzliny (1) má totiž takmer rovnaké množstvo kalórií ako 1 vajíčko. (2)

Avšak po každom z týchto jedál, sa budete cítiť inak. O tom rozhoduje práve zdroj kalórií. Nie iba ich počet. A tento zdroj kalórií v jedlách, ktoré denne konzumujete, nakoniec vždy rozhodne, aký Váš celkový denný energtický príjem na konci dňa bude.

Sýtosť je totiž ten bod, ktorý by sme sa mali naučiť vnímať.

Index sýtosti

A práve z tohto dôvodu bol vytvorená škála, ktorá dostala názov Index sýtosti. Táto škála meria schopnosť potravín znížiť pocit hladu, zvýšiť pocit sýtosti a znížiť kalorický príjem pre obdobie nasledujúcích niekoľko hodín.

Tento index bol vytvorený v roku 1995, vďaka štúdii, ktorá testovala 38 odlišných potravín s energetickým obsahom 240 kalórií na porciu. (3)

Potraviny v tejto štúdii boli zoradené podľa ich schopnosti zasýtiť hlad. Potraviny, ktoré dosiahli skóre vyššie ako 100 bodov, boli označené za viac zasycujúce, ako potraviny, ktoré dosiahli v teste menej ako 100 bodov.

Keď budete jesť potraviny s nízkym indexom sýtosti, potom budete viac a viac hladný a nakoniec toho zjete väčšie množstvo. Keď si vyberiete potraviny, ktoré majú vyšší obsah sýtosti,  nakoniec zjete menej, vytvoríte kalorický deficit a budete chudnúť. Jednoduché ako facka.

Ktoré potraviny sú najviac sýte?

Zaujíma Vás, ktoré potraviny teda majú najvyšší index sýtosti?

Ktoré potraviny by ste  mali prevažne konzumovať, aby ste chudli?

Tak napríklad: Varené zemiaky. Vajíčka. Ovsené vločky. Ryby. Polievky. Mäso. Grécky jogurt. (3)

V teste sýtosti dopadli úplne najhoršie croissanty. Tie mali až 7 krát nižšie skóre sýtosti ako zemiaky. Medzi potraviny s najnižším indexom sýtosti patrili taktiež koláče či šišky. (3) Takže jedlá, ktoré boli priemyselne spracované a vytvoril ich človek. Tie prehrali na celej čiare. Porazili ich potraviny od Matky prírody.

(*Text pochádza z mojej knihy Chudnutie na mieru).

© Tomáš Hadžega

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru.

Čo je to Index sýtosti?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.