8. Tuky a oleje
Mnoho ľudí má tuky spojené najmä s nízkotučnou diétou.
Zapamätajte si však, že nie sú tuky, ako tuky. Zdravé tuky a oleje, ako je maslo, kokosový olej, masť, olivový olej a iné vášmu zdraviu neškodia. Ich výhodou je, že vás dokážu zasýtiť na dlhšiu dobu a vy tak nepotrebujete jesť počas dňa väčšie množstvo jedla.
V prípade, že sa vo vašej strave nachádza malé množstvo omega-3 mastných kyselín alebo vitamínu D3, zahrňte do vašej stravy každý deň lyžicu oleja z treščej pečene. Nie je to síce dobrota, ale zvyknete si na to. Druhou alternatívou je prijímať vitamín D zo slnka (pozor však na to, aby ste sa nespálili).
A aké tuky si vybrať pre varenie?
Keď pripravujete jedlo na vysokom stupni teploty najvhodnejšou alternatívou sú nasýtené tuky (kokosový olej a maslo). Tieto tuky obsahujú totiž nedostatok dvojitých väzieb, ktoré ich robia odolnejšími voči vysokým teplotám.
Ako skvelý doplnok k šalátom pre zlepšenie chuti môžete použiť extra panenský olivový olej.
Syr, smotana, maslo či plnotučné jogurty.
Myslíte si, že som sa zbláznil?
Že takéto “tučné” potraviny tu nemajú čo robiť?
Naopak.
Mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku sú totiž bohaté na zdravé tuky, vápnik a iné živiny.
V prípade, že sú kravy počas ich života kŕmené trávou, ich mliečne výrobky budú bohaté na vitamín K2, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a kardiovaskulárneho systému. (18, 19)
V jednej veľkej výskumnej štúdii, ktorá bola uverejnená v roku 2012 bolo zistené, že konzumácia mliečnych výrobkov s vysokým obsahom tuku je spojená s nižším rizikom zvýšenia hmotnosti. (20)
Ďalšie výskumy z Holandska a Austrálie odhalili, že ľudia, ktorí jedli mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku vykazovali oveľa nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí v porovnaní s ľuďmi, ktorí jedli mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku. (21, 22)
Vidíte, nezbláznil som sa…
Samozrejme, tieto pozorovacie štúdie nedokazujú, že mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku spôsobili zlepšenie a nie všetky štúdie sa s týmito výsledkami zhodli. Určite však tieto výskumy naznačujú, že mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku nie sú škodcom nášho zdravia, tak ako sú už po dlhú dobu vykresľované v mediálnom svete.
Čo si teda z tohto článku máte odniesť?
Možno máte v dnešnej informačnej dobe chaos a stres z toho, čo vlastne máte jesť.
V tomto článku ste sa mohli dozvedieť, ktoré potraviny môžu nielen znížiť vašu hmotnosť, ale rovnako tak aj prospieť vášmu zdraviu a udržať vás vo forme. Takže sa nedajte presvedčiť všeobecne rozšírenými mýtmi. Sami ste mohli vidieť, že je to trošku inak.
Pri procese chudnutia naozaj môžete jesť mäso, vajíčka, smotanu alebo maslo. A môžete si dať aj ovocie (1 kus denne) či orechy (2 hrste denne).
A viete čo je v procese chudnutia ešte veľmi dôležité?
Poznať čo vám a vášmu telu prospieva a čo škodí. Vedenie totiž znamená moc. Túto moc vám môžu dať informácie z mojej knihy Chudnutie na mieru. Ukážku zdarma si môžete prečítať tu >>
© Tomáš Hadžega
1. Ponnampalam, E. N., Mann, N. J., & Sinclair, A. J. (2006). Effect of feeding systems on omega-3 fatty acids, conjugated linoleic acid and trans fatty acids in Australian beef cuts: potential impact on human health. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 15(1), 21.
2. Realini, C. E., Duckett, S. K., Brito, G. W., Dalla Rizza, M., & De Mattos, D. (2004). Effect of pasture vs. concentrate feeding with or without antioxidants on carcass characteristics, fatty acid composition, and quality of Uruguayan beef. Meat Science, 66(3), 567-577.
3. Daley, C. A., Abbott, A., Doyle, P. S., Nader, G. A., & Larson, S. (2010). A review of fatty acid profiles and antioxidant content in grass-fed and grain-fed beef. Nutrition journal, 9(1), 10.
4. Kris-Etherton, P. M., Harris, W. S., & Appel, L. J. (2002). Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. circulation, 106(21), 2747-2757.
5. Lin, P. Y., & Su, K. P. (2007). A meta-analytic review of double-blind, placebo-controlled trials of antidepressant efficacy of omega-3 fatty acids. Journal of Clinical Psychiatry, 68(7), 1056-1061.
6. Mozaffarian, D., & Rimm, E. B. (2006). Fish intake, contaminants, and human health: evaluating the risks and the benefits. Jama, 296(15), 1885-1899.
7. Fernandez, M. L. (2006). Dietary cholesterol provided by eggs and plasma lipoproteins in healthy populations. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 9(1), 8-12.
8. Lee, A., & Griffin, B. (2006). Dietary cholesterol, eggs and coronary heart disease risk in perspective. Nutrition Bulletin, 31(1), 21-27.
9. Vander Wal, J. S., Marth, J. M., Khosla, P., Jen, K. C., & Dhurandhar, N. V. (2005). Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. Journal of the American College of Nutrition, 24(6), 510-515.
10. Gandini, S., Merzenich, H., Robertson, C., & Boyle, P. (2000). Meta-analysis of studies on breast cancer risk and diet: the role of fruit and vegetable consumption and the intake of associated micronutrients. European journal of cancer, 36(5), 636-646.
11. John, J. H., Ziebland, S., Yudkin, P., Roe, L. S., & Neil, H. A. W. (2002). Effects of fruit and vegetable consumption on plasma antioxidant concentrations and blood pressure: a randomised controlled trial. The lancet, 359(9322), 1969-1974.
12. Ford, E. S., & Mokdad, A. H. (2001). Fruit and vegetable consumption and diabetes mellitus incidence among US adults. Preventive medicine, 32(1), 33-39.
13. Dauchet, L., Amouyel, P., Hercberg, S., & Dallongeville, J. (2006). Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: a meta-analysis of cohort studies. The Journal of nutrition, 136(10), 2588-2593.
14. Bes‐Rastrollo, M., Sabaté, J., Gómez‐Gracia, E., Alonso, A., Martínez, J. A., & Martínez‐González, M. A. (2007). Nut consumption and weight gain in a Mediterranean cohort: The SUN study. Obesity, 15(1), 107-107.
15. Bes-Rastrollo, M., Wedick, N. M., Martinez-Gonzalez, M. A., Li, T. Y., Sampson, L., & Hu, F. B. (2009). Prospective study of nut consumption, long-term weight change, and obesity risk in women. The American journal of clinical nutrition, 89(6), 1913-1919.
16. Garcia-Lorda, P., Rangil, I. M., & Salas-Salvado, J. (2003). Nut consumption, body weight and insulin resistance. European Journal of Clinical Nutrition, 57(S1), S8.
17. Lindeberg, S., Berntorp, E., Nilsson-Ehle, P., Terént, A., & Vessby, B. (1997). Age relations of cardiovascular risk factors in a traditional Melanesian society: the Kitava Study. The American journal of clinical nutrition, 66(4), 845-852.
18. Shiraki, M., Shiraki, Y., Aoki, C., & Miura, M. (2000). Vitamin K2 (menatetrenone) effectively prevents fractures and sustains lumbar bone mineral density in osteoporosis. Journal of bone and mineral research, 15(3), 515-521.
19. Gast, G. C. M., de Roos, N. M., Sluijs, I., Bots, M. L., Beulens, J. W., Geleijnse, J. M., … & van der Schouw, Y. T. (2009). A high menaquinone intake reduces the incidence of coronary heart disease. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 19(7), 504-510.
20. Kratz, M., Baars, T., & Guyenet, S. (2013). The relationship between high-fat dairy consumption and obesity, cardiovascular, and metabolic disease. European journal of nutrition, 52(1), 1-24.
21. Geleijnse, J. M., Vermeer, C., Grobbee, D. E., Schurgers, L. J., Knapen, M. H., Van Der Meer, I. M., … & Witteman, J. C. (2004). Dietary intake of menaquinone is associated with a reduced risk of coronary heart disease: the Rotterdam Study. The Journal of nutrition, 134(11), 3100-3105.
22. Bonthuis, M., Hughes, M. C. B., Ibiebele, T. I., Green, A. C., & Van Der Pols, J. C. (2010). Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. European Journal of Clinical Nutrition, 64(6), 569.
9 top potravín, vďaka ktorým schudnete – viete, ktoré to sú?
4.5 (90%)
2 hlas[ov]