4 príčiny, prečo z vás cukor robí tučných ľudí a ako sa im vyhnúť?

Cukor je najväčším nepriateľom chudnutia.
4 príčiny, prečo z vás cukor robí tučných ľudí a ako sa im vyhnúť?
Oznámkujte tento článok 🙂

1  2  3

Máte radi sladkosti? Pijete sladké nápoje alebo sladíte vo veľkom množstve čaj či kávu?

A viete o tom, že práve to môže byť dôvodom, prečo sa vám nedarí znížiť vašu hmotnosť?

V tomto článku sa dozviete, prečo práve cukor je nepriateľom chudnutia, akým spôsobom môže negatívne ovplyvniť vaše zdravie a čo robiť, keď vaša strava obsahuje príliš veľa cukru.

Na začiatok je dôležité si uvedomiť, že cukor (sacharóza) obsahuje dve molekuly:

  • glukózu
  • fruktózu

Glukóza je neoddeliteľnou súčasťou nášho metabolizmu. Naše telo je schopné si samo glukózu vyprodukovať a rovnako tak sa konštantná zásoba glukózy nachádza aj v našej krvi.

Každá ľudská bunka môže použiť glukózu pre výrobu energie. Keď naše telo nezíska glukózu z krvi, tak si ju jednoducho vyrobí z bielkovín a tukov.

Fruktóza nie je prirodzenou súčasťou metabolizmu a  naše telo si ju nedokáže samo vyrobiť. Znamená to teda, že fruktózu do našeho tela môžeme prijímať iba z vonku. Teda zo stravy a z nápojov.

Tým hlavným vinníkom je teda fruktóza.

A čo sa v našom tele deje, keď je v ňom príliš veľké množstvo fruktózy?

1. Fruktóza spôsobuje inzulínovú neznášanlivosť*

* Inzulínová neznášanlivosť (rezistencia) je stav, pri ktorom telo nedokáže efektívne využívať vyprodukovaný inzulín. Tento stav je nepríjemnou predzvesťou ochorenia cukrovky II. typu.

Určite už každý z vás niekedy počul o hormóne inzulínu. Tento kľúčový hormón má na starosti reguláciu ľudského metabolizmu a spotrebu energie.

Ako inzulín funguje?

Inzulín sa vylučuje pankreasom. Jeho úlohou je vysielať signál do periférnych, svalových buniek, čo umožní, že sa glukóza dostane do buniek v ktorých má byť použitá.

Keď konzumujeme vysokosacharidové jedlo, hladina glukózy stúpa. Nadbytočná glukóza je však pre naše telo toxická a preto dochádza k rýchlemu stúpaniu inzulínu. Dôvodom je, aby inzulín dokázala dostať glukózu z krvného obehu do buniek.

V prípade, že by sme v našom tele inzulín nemali alebo by nefungoval správne, hladina glukózy v krvi by dosiahla toxických hraníc.

Tento mechanizmus funguje u zdravých ľudí veľmi dobre. Umožňuje im tak bez problémov jesť jedlá s vysokým obsahom sacharidov bez toho, aby sa hladiny glukózy v krvi dostali príliš vysoko.

Problémom však je, že pri preťažovaní má tento mechanizmus tendenciu pokaziť sa. Bunky sa tak časom stávajú voči účinkom inzulínu odolné, čo spôsobuje, že pankreas musí inzulín vylučovať ešte rýchlejšie, aby sa glukóza dostala do buniek.

V praxi to teda znamená, že človek odolný voči inzulínu, bude mať časom stále viac a viac inzulínu v krvi, až kým sa fungovanie celého systému nerozpadne a človek dostane cukrovku II. typu.

A to všetko spôsobuje fruktóza. Jej nadbytočná spotreba je známou príčinou inzulínovej neznášanlivosti a zvýšenej hladiny inzulínu v krvi. (1, 2)

Keď sú hladiny inzulínu chronicky zvýšené, väčšina energie, ktorá sa nachádza v našom krvnom riečisku sa selektívne ukladá a uskladňuje do tukových buniek. Inzulín má totiž na starosti taktiež odoberanie tuku z krvného obehu a jeho ukladanie.

Keď dôjde k stavu zvýšenia hladín inzulínu, naše telo má sťažený prístup k uloženému tuku a mozog začne myslieť na to, že je hladný. Následky sú nám asi všetkým jasné. Nasleduje zvýšená konzumácia jedla.

Prvá príčina prečo cukor doslova “vyrába” ľudí s nadváhou je teda jasná.

Konzumácia veľkého množstva cukru chronicky zvyšuje hladiny inzulínu v krvi, ktoré selektívne ukladajú energiu z potravín do tukových buniek. Výsledkom sú kilá navyše.

Ktorá ďalšia príčina má vplyv na zvyšovanie hmotnosti?

Otočte prosím na 2. stránku.

Pokračovať v čítaní článku

 

 

1
2
3
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí.