Nízkotučná diéta vám môže viac uškodiť, ako pomôcť.

4 dôvody, prečo nízkotučná diéta nefunguje a čo s tým urobiť?

1  2

3. Nízkotučná diéta zvyšuje riziko ochorení srdca

Áno, je to presne tak. Jedna z najviac predpisovaných diét na chudnutie zvyšuje riziko ochorenia srdca. Hlavným rizikovým faktorom pre ochorenie srdca sú totiž triglyceridy. Vedecké štúdie potvrdzujú, že diéty s nízkym obsahom tuku výsledky hladiny triglyceridov buď vôbec nezlepšia alebo ich dokonca ešte zhoršia. Zatiaľ čo nízkosacharidové diéty triglyceridy doslova drasticky znižujú. (5, 6)

Hladiny triglyceridov sú totiž v priamom vzťahu s množstvom rafinovaných sacharidov v potrave, ktorú konzumujeme. (7, 8) Z tohto dôvodu vyzerá logicky, že nízkosacharidové diéty vedú k zníženiu triglyceridov zatiaľ čo nízkotučné ich zvyšujú.

Takže je dobré si zapamätať, že zatiaľ čo nízkosacharidová diéta triglyceridy znižuje, nízkotuková ich zvyšuje, čo má za následok zvýšené riziko srdcových ochorení.

4. Nízkotučná diéta znižuje hodnoty HDL (dobrého) cholesterolu

Asi sa tomu ťažko verí, ale nízkotučná diéta naozaj nie je tak super, ako o nej väčšina ľudí už dlhé roky hovorí.

Hladiny HDL cholesterolu (dobrého cholesterolu) sú dôležitým faktorom pre prevenciu srdcových chorôb. Jeho úlohou je transportovanie cholesterolu preč z periférií tela smerom k pečeni pre opakované použitie alebo vylučovanie.

Zatiaľ čo nízkotučné diéty majú tendenciu tento HDL cholesterol zvyšovať veľmi málo alebo ho dokonca znižovať, štúdie ukázali, že nízkoscharidová diéta hodnoty HDL cholesterolu zvyšuje.

Pomer HDL cholesterolu je veľmi spoľahlivý ukazovateľ pre inzulínovú neznášanlivosť – odkaz, metabolický syndróm a riziko ochorenia srdca. (9, 10)

Preto ak sa už rozhodnete pre nejakú diétu, nízkosacharidová bude pre vaše srdce a vaše celkové zdravie oveľa lepšou voľbou, ako diéta nízkotučná. Tá aj napriek všeobecne rozšíreným odporúčaniam v niektorých prípadoch môže dokocna HDL (dobrý) cholesterol znižovať.

Čo viac pomôže diabetikom?

Skupina ľudí, ktorá by si pri výbere medzi nízkotučnou a nízkosacharidovou diétou mala vybrať diétu nízkotučnú sú diabetici.

Ich telo je totiž neschopné dopraviť glukózu do buniek a tak sa sacharidy – glukóza a jej prebytok dostáva do krvi, kde pôsobí toxicky.

Menej sacharidov = menej glukózy v krvi u diabetikov

Tento stav vedie k zníženiu hladiny cukru v krvi a menšej potrebe inzulínu. Rovnako tak sa to týka aj liekov, ktoré majú na starosti znižovanie hladiny glukózy. Zdá sa, že samotná nízkosacharidová diéta dokáže v mnohých prípadoch vyliečiť závažné ochorenie, ktoré je známe ako diabetes II. typu.

Niektorí lekári svojim pacientom v praxi bežne predpisujú nízkosacharidovú diétu, ktorá dokáže znížiť inzulín až o 50% a to hneď v prvý deň tejto diéty. Mnoho pacientov potom dokonca zníži alebo úplne prestane užívať lieky počas niekoľkých nasledujúcich týždňov alebo mesiacov (11, 12, 13).

V prípade, že ste diabetik a rozhodnete sa pustiť do nízkosacharidovej diéty mali by ste predtým poradiť najprv so svojim lekárom.

Pravdou však je praktizovanie nízkosacharidovej diéty môže u diabetikov naozaj viesť k zlepšeniu hodnôt krvného cukru a zníženiu potreby konzumácie liekov. Niektorí ľudia s diabetom II. typu sú dokonca schopní prestať po určitej dobe od zavedenia nízkosacharidovej stravy lieky úplne užívať.

Nízkotučná diéta nefunguje. Prečo tomu tak je ste sa mohli dozvedieť vyššie. Rovnako tak ste sa mohli dozvedieť o tom, čo funguje.

To čo skutočne funguje je nízkosacharidová diéta.

Ľudia, ktorí sa stravujú podľa nízkosacharidovej diéty majú tendenciu jesť menej kalórií. Neznamená to však, že by hladovali. Je to presne naopak. Cítia sa menej hladní. Dokážu chudnúť efektívnejšie a rovnako tak znižujú rizikové faktory pre diabetes II. typu a ochorenie srdca.

Pravdou je, že vinníkom kíl navyše, cukrovky a metabolických chorôb nie je tuk.

Je ním cukor.

A keď dokážeme znížiť jeho konzumáciu nielen, že najjednoduchším, najzdravším a najefektívnejším spôsobom schudneme a rovnako tak zlepšíme aj svoje metabolické zdravie.

Čo však ešte okrem obmedzenia cukru máme robiť, keď chceme schudnúť? Aké potraviny do našej stravy zaradiť a akým sa naopak vyhnúť?

Odpovede vám môže poskytnúť Jedálniček na mieru.

© Tomáš Hadžega

4 dôvody, prečo nízkotučná diéta nefunguje a čo s tým urobiť?
Oznámkujte tento článok 🙂

1
2
Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.
error: Obsah je chránený!