Zásaditá strava, riešenie pre známe choroby?

Zásaditá strava, riešenie pre známe choroby? - Spravodaj Tomáša Hadžegu
Zásaditá strava, riešenie pre známe choroby?
Oznámkujte tento článok 🙂

Spravodaj Tomáša Hadžegu

Každá potravina, ktorú zjete pôsobí na Vaše telo inak

Zjednodušene by sme mohli potraviny rozdeliť na tri skupiny:

1. Zakysľujúce (alkohol, obiloviny, mäso, ryby, mliečne produkty a vajíčka)
2. Neutrálne (prírodne tuky napr. olivový olej, škroby napr. zemiaky; a cukry)
3. Zásadité (ovocie, zelenina, orechy a strukoviny)

Váš jedálniček by mal teda vyzerať vyvážene, aby v tele nedochádzalo k vyššiemu kyslejšiemu prostrediu. Zakyslenie organizmu najčastejšie odhaľuje odber moču a sledovanie hodnôt pH v našom tele.

Kyslé prostredie: 0.0-6.9
Neutrálne prostredie: 7.0
Zásadité prostredie: 7.1-14.0

Keď sa tieto výsledky pH pohybujú na hodnotách 0.0-6.9 znamená to, že Vaše telo je zakyslené. Je však dôležité si uvedomiť, že hodnoty pH v ľudskom tele sa rôzne menia. Niekde sú kyslé a niekde zásadité.

Náš žalúdok je napríklad naplnený kyselinou chlorovodíkovou a jej pH je 2 až 3,5, čo znamená vysokokyslé prostredie. Avšak táto kyslosť je nevyhnutná pre správne rozloženie potravín.

Na druhej strane, ľudská krv je mierne zásaditá s pH 7.36-7.44. (1) V prípade, že jej hodnoty klesnú mimo odporúčané hodnoty, môže byť tento stav fatálny a to najmä v prípade, že sa nelieči. (2) K týmto stavom však dochádza najmä v prípade určitých chorobných stavov a to pri vzniku ketoacidózy, ktorej príčinou je napríklad cukrovka, hladovanie alebo alkohol. (3, 4, 5)

Kyslosť a rakovina

Mnoho ľudí argumentuje tým, že rakovina vzniká v kyslom prostredí tela a môže byť liečená zásaditým typom stravovania.

Vedecké výskumy však ukazujú, že náš typ stravovania neovplyvňuje hodnoty pH v krvi. (6, 7)

Faktom je, že rakovinové bunky vznikajú v zdravých tkanivách tela, ktoré má zásadité pH v hodnotách 7,4. A veľa vedeckých výskumov ďalej potvrdzuje, že rakovinové bunky rastú aj v tomo zásaditom prostredí. (8)

Áno, je pravdou, že rakovinové bunky rastú rýchlejšie v kyslom prostredí ľudského tela, avšak sú to práve rakovinové bunky, ktoré toto kyslé prostredie v tele sami vytvárajú. Nie je to teda samotné kyslé prostredie v tele, ktoré rakovinové bunky vytvára. Sú to rakovinové bunky, ktoré sami vytvárajú kyslé prostredie. (9)

Aj keď by sa teda podarilo, pri tejto chorobe zásaditou stravou dramaticky zmeniť pH hodnoty v krvi alebo v iných napadnutých tkanivách, rakovinové bunky môžu žiť ďalej v inej časti tela, ktorá má zásadité prostredie. Záleží potom na ďalších faktoroch, či budú tieto bunky ďalej rásť aj v tomto zásaditom prostredí alebo nie. Neoddiskutovateľným faktom však je, že naše stravovanie ovplyvňuje zakyslenie organizmu z veľkej časti.

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru. Keď máte radi príbehy, tak si pozrite jeden skutočný. O matke 3 detí, ktoré schudla jedlom 17,5 kilogramov. Na prednášku sa môžete zdarma zaregistrovať tu.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.