Spravodaj Tomáša Hadžegu

Sú nízkotučné výrobky naozaj tak skvelé?

Jedným z najčastejších mýtov, ktorý sa týka konzumácie tukov je tvrdenie, že nízkotučné produkty sú pri chudnutí skvelá a jasná voľba. Pretože bez nich vraj nikdy nemôžete schudnúť.

Moja osobná skúsenosť je tá, že mi nízkotučné produkty chutia menej ako polotučné, či plnotučné. A túto skúsenosť má rovnako tak väčšina mojich klientov. Nízkotučné mlieko chutí podľa ich slov viac ako voda, a nie mlieko.

Čo si o tom myslíte Vy?

Aká je Vaša skúsenosť?

Svojim klientom odporúčam produkty s nižším obsahom tuku iba v prípade, že im pripravujem jedálniček na mieru, ktorý zohľadňuje potrebu ich denného príjmu energie, či tukov. V tomto prípade zvyknem do jedálnička zaradiť napr. nízkotučné verzie syrov, ako sú mozzarella, či feta syr.

Na prvý pohľad sa nízkotučné produkty zdajú ako skvelá a zdravá voľba. V skutočnosti však v prípade, že sa to s nimi preháňa, nemusia mať tieto potraviny na naše zdravie pozitívny vplyv. Hlavný dôvod je v tom, že na rozdiel od prirodzene nízkotučných potravín, ako je väčšina ovocia a zeleniny, obsahujú umelo vyrobené nízkotučné produkty látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť Vašu hmotnosť, či metabolické zdravie. Nízkotučné produkty síce majú oproti svojim “klasickotučným” kamarátom menej tuku, avšak pravidelne obsahujú vyššie množstvo cukru.

Pozrite sa podrobne na túto tabuľku.

Živiny

          Biely jogurt (150 g) (1)          Biely jogurt s 0 % tuku (150 g) (2)

Kalórie

103 kcal

76 kcal

Sacharidy

8 g

11 g

Cukor 

8 g

11 g

Bielkoviny

7 g

8 g

Tuky

5 g

0,15 g

Vláknina 0 g

0 g

 

Vidíte ten rozdiel?

Nízkotučný biely jogurt s 0 % obsahom tuku síce má o 27 kalórií menej, avšak na druhú strana má o 3 gramy pridaného cukru viac. Ako je to možné? Jednoducho. Chuť, ktorú tuk jedlu dodáva je potrebné nejako nahradiť. A najlacnejší i najjednoduchší spôsob, ako to urobiť, je pridať viac cukru. Nielenže Vám to bude viac chutiť, ale výrobca tohto jogurtu na Vás ešte aj viac zarobí, pretože si v akciovej cene jednoduche radšej kúpite nízkotučný výrobok, aj keď by bol o pár centov drahší. Za kvalitu si človeka predsa rád priplatí. Alebo nie?

Myslíte si, že to preháňam?

Ja osobne si to nemyslím.

Jeden kus horalky má 4 kocky cukru (3), jeden 150 gramový kelímok nízkotučného bieleho jogurtu takmer 3 kocky cukru. (2)

Nezdá sa Vám to divné?

Veď su to úplné odlišné produkty.

Nízkotučné produkty Vás navyše ani dostatočne nezasýtia, pretože tam jednoducho ten tuk chýba, namiesto toho je tam viac cukru. (4) Nízkotučná diéta v skutočnosti tak efektívna nie je. Písal som o tom v tomto článku.

Preto namiesto toho, aby ste ako námesační, brali v obchode hneď do ruky nízkotučné produkty a snažili ste sa vďaka nim znížiť Váš kalorický príjem, vychutnajte si malé množstvo plnotučných (áno, počujete dobre, naozaj myslím plnotučných) a výživovo hodnotných zdrojov tukov, ako sú napríklad plnotučné jogurty, tvarohy, orechy, či semienka. Prospejete tak vášmu zdraviu oveľa viac.

*Ukážka textu pochádza z mojej knihy Chudnutie na mieru >>

© Tomáš Hadžega

Sú nízkotučné výrobky naozaj tak skvelé?
5 (100%) 1 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.