1  2  3

Vegetariánstvo a vegánstvo.

Pre väčšinu populácie sú tieto dva výživové smery rovnaké. Sú to pre nich ľudia, ktorí proste nejedia mäso. Bodka. To je celé. Tento pohľad by bol však až príliš zjednodušený a možno aj tak trochu povrchný.

Vegetariánstvo má totiž svoje korene už v období 700 rokov pred našim letopočtom. V podstate človek, ktorý sa rozhodne stravovať podľa pravidiel vegetariánskej stravy, tak činí z rôznych dôvodov. Najčastejšími sú zdravie, etika, životné prostredie alebo náboženstvo.

Na druhú stranu je vegánstvo novší výživový smer, ktorý sa však vďaka svojej popularite dostáva stále viac a viac do popredia.

Aký je hlavný rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom?

Spoločný menovateľ, ktorý vegetariánstvo i vegánstvo spája je eliminácia mäsa. To je základ. Potom sa už však tieto dve metódy môžu medzi sebou líšiť. A v niektorých prípadoch dokonca dosť výrazne.

Vegetariánska strava je tvorená hlavne ovocím, zeleninou, obilovinami, strukovinami a semienkami. V určitých prípadoch obsahuje aj konzumáciu vajíčok a mliečnych produktov. To, ale záleží hlavne na tom, za aký typ vegetariána sa človek považuje. Existujú totiž 4 typy vegetariánstva:

Lakto-ovo vegetarián: úplne sa vyhýba mäsu, ale mliečne produkty i vajíčka konzumuje.

Lakto vegetarián: úplne sa vyhýba mäsu i vajíčkam, ale mliečne produkty konzumuje.

Ovo vegetarián: úplne sa vyhýba všetkým živočíšnym produktom (teda mäsu i mliečnym výrobkom), ale vajíčka konzumuje.

Vegán: úplne sa vyhýba všetkým živočíšnym produktom (teda mäsu, mliečnym výrobkom i vajíčkam) a navyše nekonzumuje ani žiadny konkrétny produkt, kde sa nachádza niečo zo živočíšneho zdroja. A to aj v prípade, keď by sa jednalo o živočíšnu látku vo veľmi malom množstve. Napríklad pár kvapiek medu.

Vegánstvo je teda podkategória vegetariánstva. A keď by sme chceli ísť ešte do veľmi veľkých detailov, tak človek, ktorý síce nekonzumuje mäso alebo hydinu, ale konzumuje ryby je považovaný za peskatariána a človek, ktorý sa považuje za čiastočného vegetariána sa nazýva flexitarián alebo aj polovegetarián.

Títo ľudia sa síce považujú za vegetariánov aj keď jedia mäso, avšak technicky vegetariánmi nie sú. Pre niekoho tak môžno títo ľudia môžu predstavovať trošku falošných vegetariánov.

Zatočila sa vám z tohto rozdelenia vegetariánstva hlava?

Úprimne, mne taktiež.

Keď vám teda nejaký človek o sebe povie, že je peskatarián alebo flexitarián, nemyslite si, že hovorí o nejakom ufónovi. Je to proste človek, ktorý si o sebe myslí, že je vegetarián, ale základnú podmienku vegetariánstva nespĺňa. Takže ním vlastne vôbec nie je. 

Aký je najväčší rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom?

Najväčší rozdiel medzi vegetariánstvom a vegánstvom je, že sa vegáni nevyhýbajú iba živočíšnym jedlám, ale aj všetkym vedľajším živočíšnym produktom, pretože sú presvedčení, že to má veľký vplyv na ich zdravie i na životné prostredie. Vegáni proste veria tomu, že zvieratá majú právo na slobodu a nemajú byť zabíjané kvôli jedlu, oblečeniu, vede, či životnému prostrediu.

Vegáni z týchto dôvodov zo svojej stravy vyraďujú napríklad všetky produkty, ktoré obsahujú želatinu, med, kazeín, srvátku, pepsín, karmín, albumín, či niektoré formy vitamínu D3.

Ako ovplyvňuje vegetariánstvo a vegánstvo naše zdravie?

A je možné vďaka týmto metódam schudnúť?

Otočte prosím na 2. stránku.

Pokračovať v čítaní článku

 

Vegetariánstvo a vegánstvo
Oznámkujte tento článok 🙂

1
2
3
Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.