Koronavírus. Je možné na neho jedlom pripraviť svoje telo?

Koronavírus. Je možné jedlom na neho pripraviť svoje telo?
Koronavírus. Je možné na neho jedlom pripraviť svoje telo?
Oznámkujte tento článok 🙂

COVID-19.

Alebo koronavírus.

Pojem, ktorý rezonuje v týchto dňoch v živote každého z nás.

Ale nebojte sa, nie je mojím cieľom Vás strašiť, či vyvolávať paniku, ako to robí väčšina médií.

Chcem Vás skôr upokojiť a priniesť informácie, ktoré by pre Vaše telo za určitých okolností mohli byť prospešné.

Rád by som Vás, ale hneď na začiatku upozornil, že nemám žiadne tajné a zázračné informácie, ktoré by koronavírus vyliečili alebo by zabránili tomu, aby ste ho nedostali.

To aktuálne nemá nikto na  svete (alebo sa zatiaľ o tom verejne nehovorí).

V tomto článku sa skôr dozviete, čo k vírovému ochoreniu v našom tele vedie a ako posilniť Váš imunitný systém.

Čo sa deje s telom pri koronavíre?

Profesor Jimmy Whitworth z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM) povedal, že “jednou z príčin úmrtí pri chorobe COVID-19 bola prehnaná autoimunitná reakcia, ktorá zrejme súvisí s cytokinovou búrkou.” (1)

Cytokínová búrka znamená pojem, kedy v našom tele dochádza k závažnej imunitnej reakcii, pri ktorej telo produkuje imunitné bunky a proteíny, ktoré môžu zničiť iné orgány.(1)

Ako to teda urobiť, aby k cytokínovej búrke nedošlo?

Tu sú dva tipy.

Omega-3 mastné kyseliny a Vitamín D

Český profesor Jiří Ruprich zo Štátneho zdravotného ústavu ČR uvádza, že tieto dve látky môžu pravdepodobne pripraviť Vaše telo proti fatálnej reakcii organizmu po infekcii koronavírom. (1)

Ľudia, ktorí majú majú denne dostatok príjmu omega-3 mastných kyselín a vitamínu D, sú podľa profesora Rupricha ďaleko lepšie pripravení na “cytokínovú búrku,” ako bežná populácia ľudí. (1)

*Tu by som rád zdôraznil dôležitú poznámku a to, že pokiaľ viem, tak zatiaľ neexistujú žiadne klinické štúdie vykonávané na chorých ľuďoch, ktoré by potvrdili, že práve omega-3 mastné kyseliny a vitamín D pomaháju pri prevencii alebo liečbe koronavíru. Výskumy profesora Rupricha boli do dnešných dní vykonávané hlavne v laboratórnych podmienkach a nie v podmienkach klinických. To znamená na ľuďoch s ochorením koronavíru. Preto nemôžeme brať túto informáciu, ako stopercentne pravdivú, ale zatiaľ iba skôr, ako klinicky nepotvrdenú hypotézu (predpoklad).

Vedecké výskumy ukazujú, že obe tieto látky pôsobia, ako výborná prevencia, proti zápalom v tele a tým pádom prospievajú aj k zlepšenému fungovaniu imunitného systému. (1,2,3,4).

Losos je výborný zdroj omega-3 mastných kyselín

Čo sú Omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré si náš organizmus nevie sám vyrobiť a preto ich musí prijímať zo stravy.

Medzi najznámejšie omega-3 mastné kyseliny patria EPA, DHA a ALA.

EPA efektívne redukuje zápaly v tele (takže posilňuje imunitný systém), znižuje symptómy autoimunitných ochorení a rovnako je veľmi účinná pri depresii a úzkosti. (5,6)

DHA je dôležité pre tehotné ženy a dojčiace matky. A rovnako tak pre správny rozvoj nervového systému. (7, 8,9).

ALA nemá žiadny vplyv na biologické funkcie nášho organizmu. Naše telo dokáže túto mastnú kyselinu premeniť na EPA alebo DHA, ale iba z 5 %. (10,11)

Z tohto dôvodu by sme sa v prípade omega-3 mastných kyselín nemali spoliehať na ALA, ako na  jediný zdroj omega-3. Pretože väčšina ALA, ktorú zjeme, sa jednoducho použije na využitie energie.

Koľko Omega-3 môžem denne prijať?

Podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) by mal zdravý dospelý človek prijať denne 250-500 mg omega-3 mastných kyselín (hlavne EPA a DHA). (12,13,14)

Americká asociácia potravín a liečiv (FDA) uvádza, že bezpečná denná dávka by sa mala pohybovať maximálne do 2 000 mg denne.

Kde sa Omega-3 mastné kyseliny nachádzajú?

Omega-3 mastné kyseliny môžete prijať dvoma spôsobmi.

1. V potravináchIdeálna je konzumácia tučných rýb a to 2 krát týždenne.

Tu je zoznam potravín s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín:

Losos – 2 260 mg na 100 g
Rybí olej – 2 682 mg na 1 PL (polievkovú lyžicu)
Sleď – 946 mg na 40 g
Sardinky – 2 205 mg na 150 g
Ančovičky – 951 mg na 45 g

Vysoký obsah omega-3 mastných kyselín nájdete taktiež aj semienkach a orechoch. Avšak myslite na to, že sa jedná predovšetkým o ALA mastnú kyselinu, ktorá sa iba v 5 % premení na EPA alebo DHA. Z tohto dôvodu je lepšie sa pre posilnenie imunity spoliehať na ryby alebo rybí olej. (10,11)

Ľanové semienka – 2 350 mg na 1 PL
Chia semienka – 5 060 mg na 1 PL
Vlašské orechy – 2 570 mg na 28 g alebo na 14 kusov

2. V doplnkoch stravy

Najlepšou formou je rybí olej. (15,16,17,18,19)

Odporúčam tento prírodný, bez konzervantov.

Pre vegetariánov existuje možnosť prijať omega-3 mastné kyseliny a to napríklad z tohto DHA doplnku z morských rias.

Pri konzumácii potravín a doplnkov stravy s omega-3 mastnými kyselinami dochádza k ich rýchlemu hromadeniu. Avšak treba počítať s tým, že než sa objavia významné zmeny príznakov môže to trvať 6 týždňov až 6 mesiacov. (1)

Prečo je Vitamín D dôležitý a kde ho nájdem?

Vedecké štúdie ukazujú, že vitamín D rovnako, ako omega-3 mastné kyseliny pomáha znižovať zápaly v tele. Čím vyššie hladiny vitamínu D telo má, tým lepšie môže znižovať zápaly v tele. (1,5,6,20)

O tom, aké zdravotné problémy môžu vzniknúť, keď máme vitamínu D málo, som písal v tomto článku. 

Vitamín D sa najčastejšie vyskytuje v dvoch formách.

Jedna z nich je veľmi primitívna, ale najefektívnejšia.
To je pobyt na slnku. (21,22)

A tá druhá. Opäť ryby, rybky, rybičky.(23)

Alebo rybí olej. (24)

Jedna polievková lyžica obsahuje 1 350 IU*, čo je približne dvojnásobok odporúčanej dennej dávky.

*IU (International Unit) – je merná jednotka pre množstvo účinnej látky, ktorá je založená nie na hmotnosti, ale na nameranom biologickom pôsobení alebo účinku.

Ako najrýchlejšie obmedziť zápaly v tele?

Omega-3 a vitamín D sú pre znižovanie zápalov v tele veľmi dôležité. (1,5,6,20)

Avšak nezabúdajte taktiež na to, že podstatné je:

a) konzumovať protizápalové potraviny (napr. čučoriedky, jahody, brokolica, avokádo atď.)(25, 26, 27)

b) vyhnúť sa zápalovým potravinám (napr. sladkosti, sladké nápoje, čokoláda, chipsy atď.(28, 29, 30)

c) pravidelný pohyb (aspoň 90-120 minút týždenne) (31, 32)

d) kvalitný spánok (7-8 hodín za noc) (33, 34)

e) chudnutie (nadváha a obezita tvorí jeden z najväčších zápalov v tele) (35,36,37)

f) pozor na stres (38,39)

Viem, že je to so stresom náročné. Aktuálne pre každého z nás. Avšak, skúste venovať pozornosť skôr sami sebe a svojmu zdraviu, namiesto neustáleho sledovania vývoja aktuálnej situácie. Rešpektujte nariadenia, zmeňte to, čo zmeniť môžete a zvyšok ponechajte ľuďom, ktorí na to majú väčší vplyv.

Vezmite prosím informácie v tomto článku, skôr ako sprievodcu k tomu, aby ste dokázali posilňovať Váš imunitný systém, znižovať zápaly v tele alebo im preventívne predchádzať. Nie ako overený a funkčný recept na liečbu či prevenciu pred koronavírom.

Berme aktuálnu situáciu, ako výzvu našej generácii, ktorú potrebujeme zvládnuť.
Osobne si myslím, že generácie pred nami, čelili výzvam omnoho ťažším, ako je tá naša.

Prajem Vám v týchto dňoch hlavne pokoj, mier a pevné zdravie.

© Tomáš Hadžega

Zdroj úvodného obrázku: www.ute.edu

Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí.