1 2
To, že je dnešná doba rýchla a uponáhľaná všetci vieme. Rady, ako tento problém vyriešiť nájdeme okolo seba taktiež veľmi veľa. Väčšinou sa však jedná o zložité rady, ktoré je do bežného života veľmi náročné aplikovať.
Pretože je však cieľom Nutrition Experts prinášať vám jednoduché a užitočné rady, ktoré sú vedecky overené tento článok bude práve o tom.
Dozviete sa v ňom, ako sa môžete rýchlym a veľmi jednoduchým spôsobom zbaviť stresu, uvoľniť sa a ešte navyše aj zvýšiť vašu pozornosť a sústredenie.
Toto všetko môžete dosiahnuť vďaka jednej potravine.
Čaju.
Pitie čaju môže totiž pre vás mať omnoho efektívnejšie účinky, ako si dokážete predstaviť.
O čaji je známe, že obsahuje starý známy kofeín, ktorý dokáže nášmu telu priniesť povzbudzujúci účinok. Ten okrem čaju obsahuje taktiež káva a niektoré nealkoholické nápoje. Čaj však nie je iba kofeín. Obsahuje totiž ďalšie látky, ktoré veľmi zaujímavým a efektívnym spôsobom vplývajú na naše telo.
1. Teofylín a teobromín
Je možné, že názvy týchto látok počujete vo svojom živote prvýkrát. To však nič nemení na fakte, že sa prejavujú niekoľkými fyziologickými účinkami na naše telo.
Teofylín uvoľňuje hladké svaly v dýchacích cestách, v dôsledku čoho dochádza k jednoduchšiemu dýchaniu. Rovnako tak, teofylín dokáže stimulovať rýchlosť a silu kontrakcie srdca.
Theobromín druhá látka z tejto dvojice, dokáže taktiež stimulovať srdce a zlepšovať prietok krvi v tele, čo vedie k čistému zníženiu krvného tlaku. Jeho jedinou nevýhodou je, že má mierne močopudné účinky.
Okrem čaju sú veľmi dobrým zdrojom týchto látok taktiež kakaové bôby. (1)
Niektoré z kofeínov, ktoré my ľudia konzumujeme majú tendenciu sa metabolizovať na teofylín a teobromín, znamená to, že zakaždým, keď budete konzumovať kofeín – budete taktiež nepriamo zvyšovať hladiny týchto dvoch metabolitov kofeínu.
Zapamätajte si teda, že pravidelné pitie čaju môže viesť k zlepšenému dýchaniu a zníženiu krvného tlaku.
2. L-theanín – psychoaktívna aminokyselina s unikátnymi vlastnosťami
L-theanín je jedinečný typ aminokyseliny, ktorý sa vyskytuje prevažne v čajovníku (Camellia sinensis).
U ľudí dokáže L-theanín zvýšiť generovanie mozgových vĺn v hladine Alfa, ktoré navodzujú stav relaxácie. To je pravdepodobne hlavný dôvod, prečo čaj s porovnaní s kávou navodzuje iný, miernejší stav mysle. (2)
L-theanín, môže mať taktiež vplyv na mozgové neurotransmitery, ako sú GABA a dopamín (3). Niektoré štúdie poukazujú na to, že L-theanín najmä v kombinácii s kofeínom, môže zlepšiť pozornosť a funkcie mozgu. (4, 5)
Takže jednoduché odporúčanie znie: vďaka aminokyseline L-theanín, ktorá sa nachádza v čaji dokáže táto látka navodiť vo vašej mysli nielen stav pohody a relaxácie, ale v kombinácii s kofeínom (ktorý čaj taktiež obsahuje) dokáže zlepšiť pozornosť a fungovanie vášho mozgu.
Myslíte si, že je pre vaše zdravie vhodnejší čaj alebo káva?
Otočte prosím na 2. stránku.