V skutočnosti tieto 100% ovocné džúsy nie sú o nič lepšie ako populárne sladké nápoje.
Faktom je, že tieto ovocné džúsy obsahujú minimumom klasického celého ovocia. A prekvapenie… obsahujú veľké množstvo pridaného cukru.
Mrknite na toto.
Sladké nápoje ani ovocné džúsy nie sú pri chudnutí vhodné.
Pravdou je, že ovocné džúsy obsahujú rovnaké množstvo cukru ako klasické sladké nápoje alebo v niektorých prípadoch dokonca ešte viac (15).
Rovnako ovocné džúsy zvyčajne neobsahujú žiadnu vlákninu a nemusíte ich žúvať.
A čo to znamená?
Znamená to, že pohár pomarančového džúsu nemá rovnaký efekt sýtosti ako pomaranč. Môžete ho teda vypiť väčšie množstvo v krátkom čase (16).
A prijať tak viac cukru, viac kalórií a priberať.
Preto sa pri chudnutí vykašlite na ovocné džúsy a jedzte radšej klasické celé kusy ovocia.
A zabudnite na to, že ovocia sa pri chudnutí nesmie jesť.
Je to jednoducho blbosť.
Majte teda na pamäti, že ovocné džúsy majú vysoký obsah kalórií a pridaných cukrov a zvyčajne žiadnu vlákninu. Preto je oveľa lepšou voľbou celé ovocie.
5. Niektoré druhy alkoholu (špeciálne pivo)
“Pivné brucho.”
Má tento termín reálny vedecký základ alebo je to iba mýtus?
Je dôležité si uvedomiť, že alkohol poskytuje nášmu telu ešte viac kalórií ako sacharidy alebo bielkoviny. Konkrétne 7 kalórií na 1 gram.
A ešte k tomu všetkému prázdných kalórií. To znamená kalórií, ktoré telu nijakým spôsobom neprospievajú. Nemajú totiž žiadnu výživovú hodnotu.
Ako je to teda s alkoholom a priberaním hmotnosti?
Vedci prišli na to, že mierne pitie alkoholu je v poriadku a v skutočnosti nám pomáha chudnúť (17,18).
Na druhú stranu ťažké pitie alkoholu je z dlhodobého hladiska spojené s priberaním hmotnosti (17,18).
A čo je ťažké pitie?
Ťažké pitie alkoholu je príčinou priberania hmotnosti.
Je však dôležité poznamenať, že záleží i na druhu alkoholu, ktorý pijete.
Pivo naozaj môže byť príčinou priberania hmotnosti (pitie 7-28 pív týždenne), takže termín “pivné brucho” je skutočne pravdivý.
Na druhú stranu pitie vína v miernom množstve je veľmi prospešné pre naše zdravie (19).
Miernym množstvom sa myslí 1,4 litra vína týždenne, teda 2 dcl vína denne.
V prípade, že chcete schudnúť, tak by ste mali zvážiť zníženie alebo úplné vyhnutie sa alkoholu. Víno v miernom množstve je v poriadku.
Čo by ste si mali z tohto článku odniesť?
Keď sa rozhodnete naozaj získať novú postavu a efektívne schudnúť mali by ste vedieť, že najhoršie pre vaše chudnutie sú priemyselne spracované potraviny.
Tieto potraviny obsahujú veľké množstvo pridaného cukru, rafinovanej pšenice a/alebo pridaných tukov.
Keď si nie ste jednoducho istý/istá, v tom čo môžete pri chudnutí konzumovať potom čítajte etikety potravín alebo sa mrknite na ponuku Jedálnička na mieru.
Eales, J., Lenoir-Wijnkoop, I., King, S., Wood, H., Kok, F. J., Shamir, R., … & Atkinson, R. L. (2016). Is consuming yoghurt associated with weight management outcomes? Results from a systematic review. International Journal of Obesity, 40(5).
Assunçao, M. L., Ferreira, H. S., dos Santos, A. F., Cabral, C. R., & Florêncio, T. M. (2009). Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids, 44(7), 593-601.
Dhurandhar, N. V., Wal, J. S. V., Currier, N., Khosla, P., & Gupta, A. K. (2007). Egg breakfast enhances weight loss.
Schulze, M. B., Fung, T. T., Manson, J. E., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2006). Dietary patterns and changes in body weight in women. Obesity, 14(8), 1444-1453.
Mozaffarian, D., Hao, T., Rimm, E. B., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2011). Changes in diet and lifestyle and long-term weight gain in women and men. New England Journal of Medicine, 364(25), 2392-2404.
Vinci, R. M., Mestdagh, F., & De Meulenaer, B. (2012). Acrylamide formation in fried potato products–Present and future, a critical review on mitigation strategies. Food Chemistry, 133(4), 1138-1154.
Michalak, J., Gujska, E., & Klepacka, J. (2011). The effect of domestic preparation of some potato products on acrylamide content. Plant foods for human nutrition, 66(4), 307-312.
Malik, V. S., Pan, A., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2013). Sugar-sweetened beverages and weight gain in children and adults: a systematic review and meta-analysis–. The American journal of clinical nutrition, 98(4), 1084-1102.
Malik, V. S., Popkin, B. M., Bray, G. A., Després, J. P., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2010). Sugar sweetened beverages and risk of metabolic syndrome and type 2 diabetes: a meta-analysis. Diabetes care.
Xi, B., Huang, Y., Reilly, K. H., Li, S., Zheng, R., Barrio-Lopez, M. T., … & Zhou, D. (2015). Sugar-sweetened beverages and risk of hypertension and CVD: a dose–response meta-analysis. British Journal of Nutrition, 113(5), 709-717.
Mueller, N. T., Odegaard, A., Anderson, K., Yuan, J. M., Gross, M., Koh, W. P., & Pereira, M. A. (2010). Soft drink and juice consumption and risk of pancreatic cancer: the Singapore Chinese Health Study. Cancer Epidemiology and Prevention Biomarkers, 19(2), 447-455.
Pan, A., & Hu, F. B. (2011). Effects of carbohydrates on satiety: differences between liquid and solid food. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 14(4), 385-390.
Roberts, S. B. (2000). High–glycemic index foods, hunger, and obesity: is there a connection?. Nutrition reviews, 58(6), 163-169.
de la Fuente-Arrillaga, C., Martinez-Gonzalez, M. A., Zazpe, I., Vazquez-Ruiz, Z., Benito-Corchon, S., & Bes-Rastrollo, M. (2014). Glycemic load, glycemic index, bread and incidence of overweight/obesity in a Mediterranean cohort: the SUN project. BMC public health, 14(1), 1091.
Gill, J. M., & Sattar, N. (2014). Fruit juice: just another sugary drink?. The Lancet Diabetes & Endocrinology, 2(6), 444-446.
Brand-Miller, J. C., Holt, S. H., Pawlak, D. B., & McMillan, J. (2002). Glycemic index and obesity. The American journal of clinical nutrition, 76(1), 281S-285S.
Wang, L., Lee, I. M., Manson, J. E., Buring, J. E., & Sesso, H. D. (2010). Alcohol consumption, weight gain, and risk of becoming overweight in middle-aged and older women. Archives of internal medicine, 170(5), 453-461.
Wannamethee, S. G., Field, A. E., Colditz, G. A., & Rimm, E. B. (2004). Alcohol intake and 8‐year weight gain in women: a prospective study. Obesity research, 12(9), 1386-1396.
Vadstrup, E. S., Petersen, L., Sørensen, T. I. A., & Grønbaek, M. (2003). Waist circumference in relation to history of amount and type of alcohol: results from the Copenhagen City Heart Study. International journal of obesity, 27(2), 238.
„Tento web používa súbory cookie. Používaním tohto webu s tým súhlasíte. Veľmi sa ospravedlňujeme, že sme nútení vás obťažovať touto hláškou.“ Viac informácií