Pre rýchlejšie chudnutie si 1 deň v týždni doprajte “sacharidový deň”
Vo vašom procese rýchleho chudnutia si môžete 1 deň v týždni dopriať väčšie množstvo sacharidov vo vašej strave. Väčšina ľudí preferuje nedeľu. Pravdepodobne ako víkendový oddychový deň.
Myslite však na to, že je dôležité jesť iba zdravé zdroje sacharidov, ako sú ovsené vločky, ryža, quinoa, zemiaky, sladké zemiaky, ovocie atď. Žiadne cukríky a sladké nápoje!
Keď pri rýchlom chudnutí potrebujete mať v týždni jeden “nezdravý deň” potom si to
všetko doprajte práve iba v tento jeden na to vyhradený deň.
Upozorňujem na to, že 1 deň v týždni kedy si doprajete väčšie množstvo sacharidov NIE JE NUTNÝ. Aj tento deň však môže zrýchliť fungovanie hormónov, ktoré sú zodpovedné za spaľovanie tukov ako je leptín a hormón štítnej žľazy (14,15).
Počas vášho sacharidového dňa môžete pribrať nejaké to kilečko, ale väčšina z toho bude hmotnosť vody, ktorú znovu rýchlo schudnete v nasledujúcích 1-2 dňoch.
Dobrá správa je, že jeden deň v týždni si môžete dopriať vyššie množstvo sacharidov. Je to v poriadku, ale nie je to nutné.
Ako pri rýchlom chudnutí na kalórie a veľkosť porcií?
Ďalšia skvelá správa je, že po celú dobu, kedy udržíte príjem sacharidov na nízkej úrovni a budete konzumovať predovšetkým bielkoviny, zdravé tuky a nízkosacharidovú zeleninu nemusíte počítať sacharidy.
Cieľom tohto plánu pre rýchle chudnutie je udržať konzumáciu sacharidov na úrovni 20-50 g denne a zvyšok kalórií získať z bielkovín a zdravých tukov.
Pri tomto pláne rýchleho chudnutia nie je nutné počítať kalórie. Najdôležitejšia vec je striktne udržať príjem sacharidov na úrovni 20-50 g za deň.
Ako rýchlo budete chudnúť?
Pri tomto spôsobe rýchleho chudnutia môžete očakávať, že schudnete 2-4 kg hmotnosti (niekedy viac) v prvom týždni chudnutia a potom budete chudnúť konštantne ďalej.
V prípade, že budete tento spôsob striktne dodržiavať môžete schudnúť 1,5-2 kg každý týždeň.
V prípade, že ste nový “dietár” potom existuje pravdepodobnosť, že budete chudnúť ešte rýchlejšie. Schudnete jednocuho rýchlejšie viac hmotnosti.
V prvých dňoch sa možno budete cítiť zle. Vaše telo totiž bolo po celé tie roky naučené na spaľovanie sacharidov, takže potrvá nejaký čas kým sa naučí, že má primárne spaľovať tuky.
Tento stav sa nazýva “nízkosacharidová chrípka” alebo “keto chrípka” a zvyčajne odoznie v priebehu pár dní (počítajte 3-4 dni). Pridanie extra porcie soli do vašej stravy však môže pri týchto problémoch pomôcť.
Po prvých dňoch, keď nepríjemné príznaky odznejú sa ľudia cítia veľmi dobre a majú dokonca viac energie, ako predtým.
Okrem rýchleho chudnutia nízkosacharidová diéta zlepšuje vaše zdravie a to týmito spôsobmi:
- Krvný cukor sa znižuje (16)
- Triglyceridy sa znižujú (17)
- Malý, hustý LDL (zlý cholesterol) sa znižuje (18,19)
- HDL (dobrý) cholesterol sa zvyšuje (20)
- Krvný tlak sa významne zlepšuje (21,22)
Môžete očakávať rýchle chudnutie množstva kilogramov, ale závisí od každého človeka ako rýchlo k tomu dôjde. Nízkosacharidová diéta okrem chudnutia taktiež v mnohých ohľadoch zplepšuje vaše zdravie.
Nemusíte hladovať, aby ste rýchlo schudli
Ešte predtým, ako sa pustíte do tejto metódy rýchleho chudnutia a užívate nejaké lieky, poraďte sa prosím so svojím lekárom, pretože táto metóda môže vašu potrebu týchto liekov dokonca znížiť.
Znížením príjmu sacharidov a znížením úrovňe inzulínu, dôjde k zmene vo vašom hormonálnom prostredí a tento spôsob stravovania nastaví vaše telo a mozog na “chcenie schudnúť.”
Práve tento stav vedie k drastickému zníženiu chute do jedla a hladu, eliminovaniu hlavného dôvodu prečo väčšina ľudí pri tradičných metódach chudnutia zlyhá.
Tento plán vám poskytne možnosť schudnúť o 2-3 krát kilogramov viac ako typická nízkotučná a kaloricky obmedzená diéta (23,24,25).
Ďalšou veľkou výhodou pre netrpezlivých ľudí je, že počiatočný pokles hmotnosti vody (pretože telo pri tejto metóde chudnutia vodu nezadržuje) môže viesť k veľkému rozdielu na váhe a to už druhý deň ráno.
Ako teda rýchlo schudnúť vďaka informáciám z tohto článku?
Ako vidíte rýchle chudnutie jedlom naozaj nie je nemožné. Vďaka odporúčaniam z tohto článku – znížená konzumácia sacharidov na 20-50 g denne, konzumácia vyššieho množstva bielkovín, zdravých tukov a nízkosacharidovej zeleniny vám umožní schudnúť v prvom týždni 2-4 kg hmotnosti a potom konštantne každý týždeň 1,5-2 kg. Inšpirovať sa môžete vzorovým jedálničkom na chudnutie. Alebo získať svoj individuálny jedálniček na mieru.
Vďaka jedálničku na mieru platí, že vy môžete jesť chutné jedlo, kým sa necítite sýty a aj napriek tomu stále rýchlo chudnete veľké množstvo tuku.
Vitajte v krajine zázrakov 🙂
© Tomáš Hadžega
-
McClernon, F. J., Yancy Jr, W. S., Eberstein, J. A., Atkins, R. C., & Westman, E. C. (2007). The effects of a low‐carbohydrate ketogenic diet and a low‐fat diet on mood, hunger, and other self‐reported symptoms. Obesity, 15(1), 182-182.
-
Tiwari, S., Riazi, S., & Ecelbarger, C. A. (2007). Insulin’s impact on renal sodium transport and blood pressure in health, obesity, and diabetes. American Journal of Physiology-Renal Physiology, 293(4), F974-F984.
-
Hernandez, T. L., Sutherland, J. P., Wolfe, P., Allian-Sauer, M., Capell, W. H., Talley, N. D., … & Eckel, R. H. (2010). Lack of suppression of circulating free fatty acids and hypercholesterolemia during weight loss on a high-fat, low-carbohydrate diet–. The American journal of clinical nutrition, 91(3), 578-585.
-
Brehm, B. J., Seeley, R. J., Daniels, S. R., & D’alessio, D. A. (2003). A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(4), 1617-1623.
-
Gibson, A. A., Seimon, R. V., Lee, C. M., Ayre, J., Franklin, J., Markovic, T. P., … & Sainsbury, A. (2015). Do ketogenic diets really suppress appetite? A systematic review and meta‐analysis. Obesity Reviews, 16(1), 64-76.
-
Veldhorst, M. A., Westerterp-Plantenga, M. S., & Westerterp, K. R. (2009). Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet–. The American journal of clinical nutrition, 90(3), 519-526.
-
Johnston, C. S., Day, C. S., & Swan, P. D. (2002). Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. Journal of the American College of Nutrition, 21(1), 55-61.
-
Veldhorst, M. A., Westerterp, K. R., van Vught, A. J., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2010). Presence or absence of carbohydrates and the proportion of fat in a high-protein diet affect appetite suppression but not energy expenditure in normal-weight human subjects fed in energy balance. British journal of nutrition, 104(9), 1395-1405.
-
Leidy, H. J., Tang, M., Armstrong, C. L., Martin, C. B., & Campbell, W. W. (2011). The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men. Obesity, 19(4), 818-824.
-
Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations–. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41-48.
-
Hunter, G. R., Byrne, N. M., Sirikul, B., Fernández, J. R., Zuckerman, P. A., Darnell, B. E., & Gower, B. A. (2008). Resistance training conserves fat‐free mass and resting energy expenditure following weight loss. Obesity, 16(5), 1045-1051.
-
Stiegler, P., & Cunliffe, A. (2006). The role of diet and exercise for the maintenance of fat-free mass and resting metabolic rate during weight loss. Sports medicine, 36(3), 239-262.
-
Volek, J. S., Sharman, M. J., Love, D. M., Avery, N. G., Scheett, T. P., & Kraemer, W. J. (2002). Body composition and hormonal responses to a carbohydrate-restricted diet. Metabolism-Clinical and Experimental, 51(7), 864-870.
-
Dirlewanger, M., Di Vetta, V., Guenat, E., Battilana, P., Seematter, G., Schneiter, P., … & Tappy, L. (2000). Effects of short-term carbohydrate or fat overfeeding on energy expenditure and plasma leptin concentrations in healthy female subjects. International journal of obesity, 24(11), 1413.
-
Poehlman, E. T., Tremblay, A., Fontaine, E., Despres, J. P., Nadeau, A., Dussault, J., & Bouchard, C. (1986). Genotype dependency of the thermic effect of a meal and associated hormonal changes following short-term overfeeding. Metabolism-Clinical and Experimental, 35(1), 30-36.
-
Feinman, R. D., Pogozelski, W. K., Astrup, A., Bernstein, R. K., Fine, E. J., Westman, E. C., … & Nielsen, J. V. (2015). Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: critical review and evidence base. Nutrition, 31(1), 1-13.
-
Volek, J. S., Phinney, S. D., Forsythe, C. E., Quann, E. E., Wood, R. J., Puglisi, M. J., … & Feinman, R. D. (2009). Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids, 44(4), 297-309.
-
Krauss, R. M., Blanche, P. J., Rawlings, R. S., Fernstrom, H. S., & Williams, P. T. (2006). Separate effects of reduced carbohydrate intake and weight loss on atherogenic dyslipidemia–. The American journal of clinical nutrition, 83(5), 1025-1031.
-
Volek, J. S., Phinney, S. D., Forsythe, C. E., Quann, E. E., Wood, R. J., Puglisi, M. J., … & Feinman, R. D. (2009). Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids, 44(4), 297-309.
-
Mansoor, N., Vinknes, K. J., Veierød, M. B., & Retterstøl, K. (2016). Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. British Journal of Nutrition, 115(3), 466-479.
-
Gardner, C. D., Kiazand, A., Alhassan, S., Kim, S., Stafford, R. S., Balise, R. R., … & King, A. C. (2007). Comparison of the Atkins, Zone, Ornish, and LEARN diets for change in weight and related risk factors among overweight premenopausal women: the A TO Z Weight Loss Study: a randomized trial. Jama, 297(9), 969-977.
-
Daly, M. E., Paisey, R., Paisey, R., Millward, B. A., Eccles, C., Williams, K., … & Gale, T. J. (2006). Short‐term effects of severe dietary carbohydrate‐restriction advice in Type 2 diabetes—a randomized controlled trial. Diabetic Medicine, 23(1), 15-20.
-
Santos, F. L., Esteves, S. S., da Costa Pereira, A., Yancy Jr, W. S., & Nunes, J. P. L. (2012). Systematic review and meta‐analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obesity reviews, 13(11), 1048-1066.
-
Hession, M., Rolland, C., Kulkarni, U., Wise, A., & Broom, J. (2009). Systematic review of randomized controlled trials of low‐carbohydrate vs. low‐fat/low‐calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obesity reviews, 10(1), 36-50.
-
Westman, E. C., Feinman, R. D., Mavropoulos, J. C., Vernon, M. C., Volek, J. S., Wortman, J. A., … & Phinney, S. D. (2007). Low-carbohydrate nutrition and metabolism–. The American journal of clinical nutrition, 86(2), 276-284.
3 jednoduché kroky ako rýchlo schudnúť
3.1 (62.5%)
8 hlas[ov]