Spravodaj Tomáša Hadžegu

82 % cukru,

obsahuje určitá dávka medu. Polovica tohto cukru = 41 % je fruktóza. (1)

A fruktóza je hlavným vinníkom priberania hmotnosti. (2)

Med však nie je iba fruktóza. Je to potravina, ktorá je ľuďom dostupná v ich celej evolučnej histórii a ešte aj v dnešných časoch môžeme med získavať v jeho prirodzenej forme.

Na druhú stranu treba poznamenať, že aj tu rozhoduje zdroj. Zloženie a výživové vlastnosti medu sa môžu rôzne líšiť. Závisia totiž od zdrojov nektáru, teda od kvetov, ktoré sa nachádzajú v blízkosti včelieho úľa.

Škodí med nášmu zdraviu?

Vedecké štúdie ukazujú, že konzumácia medu dokáže znížiť hodnoty LDL (zlého) cholesterolu a zvýšiť hodnoty (HDL) dobrého cholesterolu. (3)

To, ale nie je všetko.

Med rovnako tak dokáže pozitívne ovplyvniť hodnoty krvných markerov, ktoré sú spojené so vznikom zápalov, ktoré sú príčinou vzniku civilizačných ochorení. (3)

Naozaj sa z medu priberá?

Je med naozaj príčinou zvyšovania hmotnosti?

Môžu med konzumovať ľudia s cukrovkou?

Je med horší, ako cukor?

Keď Vás zaujímajú odpovede na tieto otázky, mrknite sa na môj článok, ktorý nájdete tu.

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS: Chceli by ste zmeniť svoje stravovanie a životný štýl, ale neviete, ako na to? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

 

Je med horší ako cukor?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.