Spravodaj Tomáša Hadžegu

Káva alebo čaj?

Väčšina ľudí nášho západného sveta stále dáva pred čajom prednosť radšej káve. A aký je ich argument? „Káva ma dokáže nabudiť, čaj nie.“

Je to, ale naozaj tak?

Pozrime sa na to bližšie.

  1. Oba tieto nápoje obsahujú kofeín.
  2. Oba majú podobné stimulačné účinky na náš mozog.

To všetko je pravda. Odlišným je však obsah kofeínu.

V čaji sa kofeín nachádza v oveľa menšom množstve. Jedna šálka kávy (2,4 dcl) obsahu 70-140 mg kofeínu. V priemere 95 mg. (1) Na druhú stranu sa u šálky čierneho čaju (2,4 dcl) uvádza hodnota 47 mg, u zeleného 20-45 mg, no a u bieleho 6-60 mg. (2, 3)

Vedeli ste, že kofeín je svetovo najrozšírenejšia psychoaktívna látka? (4)

Síce to znie na prvýkrát strašidelne, ale nemusí to tak v skutočnosti byť. Káva, ktorá je najväčším zdrojom kofeínu, je zhodou okolností taktiež najväčším zdrojom antioxidantov v našej západnej strave. A konzumácia antioxidantov prináša nášmu organizmu rôzne zdravotné výhody.

Čo si teda vybrať a kedy?

Aké sú ďalšie výhody pitia čaju a kávy?

Kedy je vhodnejšie piť kávu a kedy zasa čaj?

Odpovede na tieto otázky sa dozviete v článku na blogu. Prečítať si ho môžete tu.

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS: Keď je aj Vaším cieľom tomto roku trošku upraviť svoje stravovanie a svoj životný štýl objednajte sa na osobnú výživovú konzultáciu naživo v Rožňave alebo na osobnú konzultáciu online, keď to máte do Rožňavy ďaleko. Budem sa na Vás tešiť 🙂

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

 

Káva alebo čaj?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.