Spravodaj Tomáša Hadžegu
Káva alebo čaj?
Väčšina ľudí nášho západného sveta stále dáva pred čajom prednosť radšej káve. A aký je ich argument? „Káva ma dokáže nabudiť, čaj nie.“
Je to, ale naozaj tak?
Pozrime sa na to bližšie.
- Oba tieto nápoje obsahujú kofeín.
- Oba majú podobné stimulačné účinky na náš mozog.
To všetko je pravda. Odlišným je však obsah kofeínu.
V čaji sa kofeín nachádza v oveľa menšom množstve. Jedna šálka kávy (2,4 dcl) obsahu 70-140 mg kofeínu. V priemere 95 mg. (1) Na druhú stranu sa u šálky čierneho čaju (2,4 dcl) uvádza hodnota 47 mg, u zeleného 20-45 mg, no a u bieleho 6-60 mg. (2, 3)
Vedeli ste, že kofeín je svetovo najrozšírenejšia psychoaktívna látka? (4)
Síce to znie na prvýkrát strašidelne, ale nemusí to tak v skutočnosti byť. Káva, ktorá je najväčším zdrojom kofeínu, je zhodou okolností taktiež najväčším zdrojom antioxidantov v našej západnej strave. A konzumácia antioxidantov prináša nášmu organizmu rôzne zdravotné výhody.
Čo si teda vybrať a kedy?
Aké sú ďalšie výhody pitia čaju a kávy?
Kedy je vhodnejšie piť kávu a kedy zasa čaj?
Odpovede na tieto otázky sa dozviete v článku na blogu. Prečítať si ho môžete tu.
© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.
PS: Keď je aj Vaším cieľom tomto roku trošku upraviť svoje stravovanie a svoj životný štýl objednajte sa na osobnú výživovú konzultáciu naživo v Rožňave alebo na osobnú konzultáciu online, keď to máte do Rožňavy ďaleko. Budem sa na Vás tešiť 🙂
Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?
Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?
Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.