Spravodaj Tomáša Hadžegu

Je cholesterol naozaj tak nebezpečný?

“Máte zvýšený cholesterol. Potrebujete brať lieky!”

“V poriadku pán doktor.”

Takto veľmi často prebieha rozhovor medzi lekárom a pacientom ohľadom cholesterolu.

Osobne som sa u svojich klientov ani jedenkrát nestretol s tým, že by sa pacient s vysokým cholesterolom dozvedel, ktoré hodnoty cholesterolu má vlastne zvýšené.

“Máte zvýšený HDL (dobrý) alebo LDL (zlý) cholesterol?”

Keď sa na túto otázku klienta, ktorému bolo oznámené, že má zvýšený cholesterol, opýtam, nevie mi odpovedať.

O problematike cholesterolu som už písal v minulom článku. Prečítať si ho môžete tu.

V tomto spravodaji by som sa chcel na cholesterol zamerať trochu detailnejšie.

Ľudia totiž majú okrem tukov v potravinách strach aj z cholesterolu, ktorý určité potraviny obsahujú. Medzi tieto potraviny patria vajíčka, plnotučné mliečne výrobky, ale taktiež aj vnútornosti, či mäkkýše. Na druhú stranu však vysoký cholesterol obsahujú aj potraviny ako zmrzlina, smažené jedlá (napr. hranolky) i priemyselne spracované mäso v konzerve. Tieto jedlá by sa samozrejme vo Vašom jedálničku mali vyskytovať iba príležitostne. To je jasné a väčšina z nás tomu rozumie.

Avšak, prečo by sme sa mali vyhýbať potravinám, ktoré nám poskytujú kvalitné živiny, ktoré potrebujeme?

Napríklad také vaječné žĺtko. Má vysoký obsah cholesterolu, ale taktiež sa v ňom nachádzajú dôležité vitamíny a minerály, ako je B12, cholín a selén. (1) Na druhú stranu plnotučný jogurt obsahuje množstvo bielkovín a vápnika. (2)

Rovnako tak napríklad živočíšna pečeň. 30 g v surovom stave a 19 gramov vo varenom stave poskytuje viac ako 50 % odporúčaného denného príjmu medi, vitamínu A a vitamínu B12. (3)

Ako cholesterol v potravinách ovplyvňuje cholesterol v krvi?

My si u problematiky cholesterolu potrebujeme na začiatok ujasniť jednu podstatnú vec. A to, že hodnoty cholesterolu v strave a hodnoty cholesterolu v krvi sú dve odlišné veci. Logicky sa Vám síce môže zdať, že keď zjete cholesterol v strave, malo by následne dôjsť k zvýšeniu cholesterolu v krvi. Lenže, takto to zvyčajne nefunguje! V skutočnosti naše telo prísne reguluje množstvo cholesterolu v krvi a to kontrolou jeho produkcie.

Viete ako to robí?

Veľmi inteligentne.

Keď zo stravy príjmete cholesterolu málo, potom ho Vaše telo vytvorí viac. Keď naopak príjmete zo stravy cholesterolu viac, Vaše telo ho naopak vytvorí menej. Možno Vám už teraz trošku dochádza, že strašenie ľudí cholesterolom zo stravy je prehnané. Vedecké výskumy totiž jasné ukazujú, že potraviny s vysokým obsahom cholesterolu (napr. vajíčka, či plnotučné mliečne výrobky) majú u väčšiny ľudí veľmi malý vplyv na hodnoty cholesterolu v krvi. (4, 5, 6, 7)

Zopakujem to ešte raz.

Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu majú u väčšiny ľudí veľmi malý vplyv na hodnoty cholesterolu v krvi.

Väčšine z nás teda konzumácia potravín s vysokým obsahom cholesterolu vôbec nemusí spôsobovať žiadne zdravotné riziká.

Genetika a cholesterol

Na druhú stranu je však taktiež dôležité povedať, že cca 40 % populácie má podľa predpokladov genetickú predispozíciu k tomu, že u nich pri jedení vysokocholesterolových jedál dochádza k zvýšeniu hodnôt cholesterolu v krvi. (8, 9) Títo ľudia sú označovaní ako hyperresponderi.

Pre upokojenie je však nevyhnutné doplniť, že aj napriek miernemu zvýšeniu LDL (zlého) cholesterolu u týchto ľudí, podľa vedeckých štúdií nedochádza k zvýšeniu rizika srdcových ochorení. (10, 11)

Hlavným dôvodom je fakt, že LDL cholesterol delíme ešte na malé a veľké častice. No a
cholesterolové jedlá zvyšujú hlavne hodnotu veľkých LDL častíc. (12) To sú častice LDL cholesterolu u ktorých sa preukázalo nižšie riziko srdcových ochorení. (13)

Práve z tohto dôvodu vedecké štúdie zaoberajúce sa problematikou cholesterolu poukazujú na to, že u hyperresponderov zostáva pomer medzi LDL a HDL cholesterolom v rovnováhe a to aj po príjme cholesterolu z jedla. Znamená to, že je nepravdepodobné, že by cholesterol z potravín viedol k zmenám lipidov v krvi, ktoré zvyšujú riziko rozvoja srdcových ochorení. (13, 14, 15)

Záver

Ako môžete vidieť, tak problematika cholesterolu je celkom široká. Reakcia na cholesterol zo stravy môže byť u ľudského tela veľmi individuálna. Vstupuje do nej viac faktorov, špeciálne však genetika.

Preto je podľa môjho názoru dôležité pri interpretácii hodnôt cholesterolu danému človeku poskytnúť individuálne a pravdivé vysvetlenie jeho výsledkov. Aby nedochádzalo u ľudí k zmätku a k strachu z toho, že im kompetentná osoba na základe lekárskeho vyšetrenia jednoducho oznámi, že majú zvýšený cholesterol a potrebujú brať lieky. Bez toho, aby danému pacientovi vôbec bolo vysvetlené aspoň troma vetami, čo to vlastne ten cholesterol je a ako funguje.

© Tomáš Hadžega

PS: Chcete zmeniť svoj celkový životný štýl, stravovanie či pohybový režim? Objednajte si svoj termín výživovej konzultácie tu. Získate individuálne a odborné odporúčania priamo Vám na mieru. Získať môžete aj svoj svoj osobný jedálniček na mieru.

Cholesterol. Peklo pre naše srdce?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.