Spravodaj Tomáša Hadžegu
Tučné lepkavé svinstvo, ktoré
upcháva Vaše cievy, keď jete priveľa živočíšnych produktov s jeho vysokým obsahom napr. mäso či vajcia.
Takto sa najčastejšie hodnotí cholesterol.
Toto je všeobecne rozšírený cholesterolový názor, ktorý podporuje väčšina lekárov i farmaceutické spoločnosti. A práve cholesterol je najlepší parameter, ako zo zdravého človeka vyrobiť pacienta.
Pýtate sa ako?
Lieky na cholesterol obsahujú statíny, ktoré majú za cieľ znižovať hodnoty cholesterolu v našom tele. Avšak v skutočnosti podľa množstva vedeckých výskumov neexistuje u užívania týchto liekov žiadne preukázateľné zníženie rizika srdcových ochorení!
Na druhú stranu však lieky na cholesterol majú niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov. Napríklad:
– bolesti svalov a šliach
– slabosť
– otupenosť
– chronická únava
– impotencia
A čo sa vo väčšine prípadov stane, keď prídete za svojím ošetrujúcim lekárom a poviete mu, že ste stále unavená/unavený?
On Vám dá lieky proti únave.
Lieky proti únave však majú ďalšie vedľajšie účinky… A na tieto vedľajšie účinky sa predpíšu lieky s ďalšími vedľajšími účinkami.
No a takto to môže pokračovať prakticky až do nekonečna.
Výsledok?
Zo zdravého človeka je zrazu pacient.
Vykašlite sa na cholesterol
Mark Sisson vo svojej knihe Praveký plán uvádza, že srdcové ochorenia v skutočnosti nespôsobuje žiadny cholesterol. Tie vznikajú z dôvodu zápalu a oxidácie v našom tele, za ktoré primárne môžu nesprávne stravovacie návyky, nadmerný stres či nadmerné množstvo inzulínu.
V skutočnosti bez cholesterolu by sme vôbec nedokázali žiť.
1. Každá bunková membrána má cholesterol ako svoju kritickú štrukturálnu a funkčnú časť.
2. Mozgové bunky potrebujú cholesterol na to, aby mohli komunikovať (vytvárať synapsie) s inými bunkami v mozgu.
3. Cholesterol je potrebný pre tvorbu žlčových kyselín, vďaka ktorým dokážeme stráviť a absorbovať tuky.
4. Cholesterol sa počas slnečného žiarenia premieňa na dôležitý vitamín D.
Naša pečeň denne vytvorí až 1 400 miligramov cholesterolu bez ohľadu na to, koľko cholesterolu skonzumujeme – alebo ako veľmi sa mu budeme vyhýbať.
Myslíte si, že kecám?
To, čo tu píšem, si môžete overiť na najväčšom výskume o cholesterole, aký bol kedy v histórii vykonaný.
Jeho názov je Framinghanská srdcová štúdia (Framingham Heart Study) (1), ktorá sledovala stravovacie návyky 15 000 ľudí z mesta Framingham v priebehu troch generácií.
Tento výskum začal v roku 1948 a ešte stále pokračuje. Je to najkomplexnejší výskum faktorov zdravia a ochorení ľudskej populácii v histórii medicíny.
Jeho závery sa publikovali vo viac ako 1 200 výskumných článkoch v popredných odborných časopisoch.
A viete k čomu táto štúdia dospela?
a) Neexistuje žiadny vzájomný vzťah medzi cholesterolom príjimaným zo stravy a hodnotami cholesterolu náchádzajúceho sa v krvi.
b) Obyvatelia Framinghamu, ktorí jedli najviac cholesterolu, nasýtených tukov a celkových kalórií, mali v skutočnosti tú najnižšiu hmotnosť a boli fyzicky najaktívnejší.
Riaditeľ výskumu doktor Wiliam Castelli zhrnul doterajšie výsledky do jednoznačnej odpovede:
“Cholesterol v krvi nie je hlavným faktorom, ktorý by spôsoboval ischemické choroby srdca.”
Ste v šoku?
Blahoželám. Dokážete totiž prevziať zodpovednosť za svoje zdravie sami na seba a nenechať sa manipulovať farmaceutickými spoločnosťami a ich reklamou.
© Tomáš Hadžega
PS: Jediným skutočným liekom pre Vaše zdravie je jedlo. A to bez vedľajších účinkov. Keď sa chcete poradiť o tom, čo je pre Vás najvhodnejšie a čo Vám naopak škodí, objednajte sa na výživovú konzultáciu tu. Získate odporúčania priamo Vám na mieru.