Spravodaj Tomáša Hadžegu

Tučné lepkavé svinstvo, ktoré

upcháva Vaše cievy, keď jete priveľa živočíšnych produktov s jeho vysokým obsahom napr. mäso či vajcia.

Takto sa najčastejšie hodnotí cholesterol.

Toto je všeobecne rozšírený cholesterolový názor, ktorý podporuje väčšina lekárov i farmaceutické spoločnosti. A práve cholesterol je najlepší parameter, ako zo zdravého človeka vyrobiť pacienta. 

Pýtate sa ako?

Lieky na cholesterol obsahujú statíny, ktoré majú za cieľ znižovať hodnoty cholesterolu v našom tele. Avšak v skutočnosti podľa množstva vedeckých výskumov neexistuje u užívania týchto liekov žiadne preukázateľné zníženie rizika srdcových ochorení!

Na druhú stranu však lieky na cholesterol majú niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov. Napríklad:

– bolesti svalov a šliach
– slabosť
– otupenosť
– chronická únava
– impotencia

A čo sa vo väčšine prípadov stane, keď prídete za svojím ošetrujúcim lekárom a poviete mu, že ste stále unavená/unavený?

On Vám dá lieky proti únave.

Lieky proti únave však majú ďalšie vedľajšie účinky… A na tieto vedľajšie účinky sa predpíšu lieky s ďalšími vedľajšími účinkami.

No a takto to môže pokračovať prakticky až do nekonečna.

Výsledok?

Zo zdravého človeka je zrazu pacient.

Vykašlite sa na cholesterol

Mark Sisson vo svojej knihe Praveký plán uvádza, že srdcové ochorenia v skutočnosti nespôsobuje žiadny cholesterol. Tie vznikajú z dôvodu zápalu a oxidácie v našom tele, za ktoré primárne môžu nesprávne stravovacie návyky, nadmerný stres či nadmerné množstvo inzulínu.

V skutočnosti bez cholesterolu by sme vôbec nedokázali žiť.

1. Každá bunková membrána má cholesterol ako svoju kritickú štrukturálnu a funkčnú časť.

2. Mozgové bunky potrebujú cholesterol na to, aby mohli komunikovať (vytvárať synapsie) s inými bunkami v mozgu.

3. Cholesterol je potrebný pre tvorbu žlčových kyselín, vďaka ktorým dokážeme stráviť a absorbovať tuky.

4. Cholesterol sa počas slnečného žiarenia premieňa na dôležitý vitamín D.

Naša pečeň denne vytvorí až 1 400 miligramov cholesterolu bez ohľadu na to, koľko cholesterolu skonzumujeme – alebo ako veľmi sa mu budeme vyhýbať.

Myslíte si, že kecám?

To, čo tu píšem, si môžete overiť na najväčšom výskume o cholesterole, aký bol kedy v histórii vykonaný.

Jeho názov je Framinghanská srdcová štúdia (Framingham Heart Study) (1), ktorá sledovala stravovacie návyky 15 000 ľudí z mesta Framingham v priebehu troch generácií.

Tento výskum začal v roku 1948 a ešte stále pokračuje. Je to najkomplexnejší výskum faktorov zdravia a ochorení ľudskej populácii v histórii medicíny.

Jeho závery sa publikovali vo viac ako 1 200 výskumných článkoch v popredných odborných časopisoch.

A viete k čomu táto štúdia dospela?

a) Neexistuje žiadny vzájomný vzťah medzi cholesterolom príjimaným zo stravy a hodnotami cholesterolu náchádzajúceho sa v krvi.

b) Obyvatelia Framinghamu, ktorí jedli najviac cholesterolu, nasýtených tukov a celkových kalórií, mali v skutočnosti tú najnižšiu hmotnosť a boli fyzicky najaktívnejší.

Riaditeľ výskumu doktor Wiliam Castelli zhrnul doterajšie výsledky do jednoznačnej odpovede:

“Cholesterol v krvi nie je hlavným faktorom, ktorý by spôsoboval ischemické choroby srdca.”

Ste v šoku?

Blahoželám. Dokážete totiž prevziať zodpovednosť za svoje zdravie sami na seba a nenechať sa manipulovať farmaceutickými spoločnosťami a ich reklamou.

© Tomáš Hadžega

PS: Jediným skutočným liekom pre Vaše zdravie je jedlo. A to bez vedľajších účinkov. Keď sa chcete poradiť o tom, čo je pre Vás najvhodnejšie a čo Vám naopak škodí, objednajte sa na výživovú konzultáciu tu. Získate odporúčania priamo Vám na mieru.

Tučné lepkavé svinstvo, ktoré…
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.