Tučné lepkavé svinstvo, ktoré…

Tučné lepkavé svinstvo, ktoré...
Tučné lepkavé svinstvo, ktoré…
Oznámkujte tento článok 🙂

Spravodaj Tomáša Hadžegu

Tučné lepkavé svinstvo, ktoré

upcháva Vaše cievy, keď jete priveľa živočíšnych produktov s jeho vysokým obsahom napr. mäso či vajcia.

Takto sa najčastejšie hodnotí cholesterol.

Toto je všeobecne rozšírený cholesterolový názor, ktorý podporuje väčšina lekárov i farmaceutické spoločnosti. A práve cholesterol je najlepší parameter, ako zo zdravého človeka vyrobiť pacienta. 

Pýtate sa ako?

Lieky na cholesterol obsahujú statíny, ktoré majú za cieľ znižovať hodnoty cholesterolu v našom tele. Avšak v skutočnosti podľa množstva vedeckých výskumov neexistuje u užívania týchto liekov žiadne preukázateľné zníženie rizika srdcových ochorení!

Na druhú stranu však lieky na cholesterol majú niekoľko nepríjemných vedľajších účinkov. Napríklad:

– bolesti svalov a šliach
– slabosť
– otupenosť
– chronická únava
– impotencia

A čo sa vo väčšine prípadov stane, keď prídete za svojím ošetrujúcim lekárom a poviete mu, že ste stále unavená/unavený?

On Vám dá lieky proti únave.

Lieky proti únave však majú ďalšie vedľajšie účinky… A na tieto vedľajšie účinky sa predpíšu lieky s ďalšími vedľajšími účinkami.

No a takto to môže pokračovať prakticky až do nekonečna.

Výsledok?

Zo zdravého človeka je zrazu pacient.

Vykašlite sa na cholesterol

Mark Sisson vo svojej knihe Praveký plán uvádza, že srdcové ochorenia v skutočnosti nespôsobuje žiadny cholesterol. Tie vznikajú z dôvodu zápalu a oxidácie v našom tele, za ktoré primárne môžu nesprávne stravovacie návyky, nadmerný stres či nadmerné množstvo inzulínu.

V skutočnosti bez cholesterolu by sme vôbec nedokázali žiť.

1. Každá bunková membrána má cholesterol ako svoju kritickú štrukturálnu a funkčnú časť.

2. Mozgové bunky potrebujú cholesterol na to, aby mohli komunikovať (vytvárať synapsie) s inými bunkami v mozgu.

3. Cholesterol je potrebný pre tvorbu žlčových kyselín, vďaka ktorým dokážeme stráviť a absorbovať tuky.

4. Cholesterol sa počas slnečného žiarenia premieňa na dôležitý vitamín D.

Naša pečeň denne vytvorí až 1 400 miligramov cholesterolu bez ohľadu na to, koľko cholesterolu skonzumujeme – alebo ako veľmi sa mu budeme vyhýbať.

Myslíte si, že kecám?

To, čo tu píšem, si môžete overiť na najväčšom výskume o cholesterole, aký bol kedy v histórii vykonaný.

Jeho názov je Framinghanská srdcová štúdia (Framingham Heart Study) (1), ktorá sledovala stravovacie návyky 15 000 ľudí z mesta Framingham v priebehu troch generácií.

Tento výskum začal v roku 1948 a ešte stále pokračuje. Je to najkomplexnejší výskum faktorov zdravia a ochorení ľudskej populácii v histórii medicíny.

Jeho závery sa publikovali vo viac ako 1 200 výskumných článkoch v popredných odborných časopisoch.

A viete k čomu táto štúdia dospela?

a) Neexistuje žiadny vzájomný vzťah medzi cholesterolom príjimaným zo stravy a hodnotami cholesterolu náchádzajúceho sa v krvi.

b) Obyvatelia Framinghamu, ktorí jedli najviac cholesterolu, nasýtených tukov a celkových kalórií, mali v skutočnosti tú najnižšiu hmotnosť a boli fyzicky najaktívnejší.

Riaditeľ výskumu doktor Wiliam Castelli zhrnul doterajšie výsledky do jednoznačnej odpovede:

“Cholesterol v krvi nie je hlavným faktorom, ktorý by spôsoboval ischemické choroby srdca.”

Ste v šoku?

Blahoželám. Dokážete totiž prevziať zodpovednosť za svoje zdravie sami na seba a nenechať sa manipulovať farmaceutickými spoločnosťami a ich reklamou.

© Mgr. Tomáš Hadžega, PhD.
Zakladateľ Výživovej poradne Hadžega, Online výživovej poradne Dr. Hadžega a autor projektu Nutrition Experts.

PS: Jediným skutočným liekom pre Vaše zdravie je jedlo. A to bez vedľajších účinkov. Keď sa chcete poradiť o tom, čo je pre Vás najvhodnejšie a čo Vám naopak škodí, objednajte sa na výživovú konzultáciu tu. Získate odporúčania priamo Vám na mieru.

Chcete získavať ZDARMA výsledky osemročných skúseností Tomáša Hadžegu?

Chcete mať ZDARMA informácie, za ktoré by ste dali stovky eur?

Prihláste sa k odberu Spravodaja Tomáša Hadžegu o výžive. 3-4 krát mesačne získate cenné informácie priamo do Vášho emailu. Prihlásiť sa môžete na tomto odkaze.

Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave a Karlovej univerzity FTVS v Prahe. Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou u detí i dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí.