Spravodaj Tomáša Hadžegu

Prečo sme tak unavení?

Únava a stres.

Pravdepodobne dve najčastejšie používané slová, ktorými vyjadrujeme náš aktuálny životný štýl.

Na našu únavu vplýva samozrejme viacero faktorov, ale jeden z nich je kľúčový.

Uhádnete, ktorý?

Výživa.

To je kľúčový faktor toho, ako sa počas väčšiny našich dní cítime, (keď neberieme v úvahu vážne zdravotné ochorenia, ktoré náš zdravotný stav i pocit únavy výrazne ovplyvňujú).

Práve výživa je tá kráľovná, ktorá najviac ovplyvňuje naše telo a budete sa možno diviť, ale aj našu myseľ.

Možno namietnete, že Vaša únava pramení predovšetkým zo stresu a ten sa výživou ovplyvniť nedá.

Avšak… V tomto prípade s Vami nebudem súhlasiť.

Vedecké výskumy totiž ukazujú, že určité potraviny dokážu znižovať u ľudí pocit úzkosti a stresu.

Patria sem napríklad:

– losos (1)
– mandle (2)
– horká čokoláda (3)
– biely jogurt (4)
– zelený čaj (5)
– banány (6)

Prečo tieto potraviny fungujú?

Napríklad banány obsahujú mastnú kyselinu tryptofan, ktorá sa v našom tele premieňa na serotonín (hormón šťastia) a podporuje stav relaxácie a pohody. Preto sa po jeho konzumácií môžete cítiť viac uvoľnená/uvoľnený. (6)

Jedna zaujímavá vedecká štúdia ukázala, že u žien, ktoré konzumovali 2x denne po 125 gramov bieleho jogurtu došlo po 4 týždňoch k zlepšeniu fungovania častí mozgu, ktoré sú zodpovedné za kontrolu emócií a rozrušenia, čo malo za následok u týchto žien zníženie úrovne úzkosti. (4)

Jogurty obsahujú probiotiká, ktoré pozitívnym spôsobom ovplyvňujú nielen naše fyzické, ale aj mentálne zdravie. (7)

Ďalšia štúdia, ktorá sa zameriavala na ľudí s vysokou hladinou stresu ukázala, že každodenná konzumácia 40 g horkej čokolády po dobu 2 týždňov dokázala u týchto ľudí  hladinu stresu významne znížiť. (3)

Hlavnou výhodou horkej čokolády je, že obsahuje flavonoidy, ktoré ako antioxidanty dokážu zlepšiť cirkuláciu krvi do mozgu a podporiť tak jeho schopnosť adaptovať sa stresovým situáciám. (8)

Pri procese znižovania hmotnosti, ale dennú dávku horkej čokolády 40 g neprekračujte. To si radšej vyberte ten biely jogurt 🙂

© Tomáš Hadžega

PS: Keď je aj Vaším cieľom upraviť svoje stravovanie a svoj životný štýl, objednajte sa na osobnú výživovú konzultáciu naživo v Rožňave alebo na osobnú konzultáciu online, keď to máte do Rožňavy ďaleko. Budem sa na Vás tešiť 🙂

Prečo sme tak unavení?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.