Aké zdravotné výhody pomaranč poskytuje?
Pomaranč okrem toho, že chráni vaše bunky pred poškodením, pomáha taktiež vášmu telu vyrábať kolagén, bielkovinu, ktorá lieči zranenia a robí vašu kožu hladšou, zjednodušuje vstrebávania železa, posilňuje váš imunitný systém a pomáha vášmu telu brániť sa pred choroboplodnými zárodkami. (1)
Môžem jesť pomaranč každý deň?
Áno. Konzumácia pomaranča podporuje imunitný systém. Napríklad 1 kus pomaranča vám poskytne 100 % odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Kľúčový komponent pri tvorbe bielych krviniek. Biele krvinky sú neoddeliteľnou súčasťou obrany tela pred bakteriálnymi, plesňovými, parazitárnymi a vírusovými infekciami. (2)
Môžem jesť pomaranč v noci?
Hoci pomaranč obsahuje vysoký obsah vitamínu C, patrí medzi citrusové ovocie, ktorému by sme sa mali pred spaním vyhnúť. (3)
Kedy je najlepší čas jesť pomaranč?
Aby došlo k správnemu vstrebaniu všetkých živín z pomaranča (a platí to aj pre ostatné druhy ovocia), je najlepšie jesť ich na prázdny žalúdok. Ráno, ako raňajky, po nočnej hladovke alebo ako snack medzi hlavnými jedlami. (4)
Pomáha pomaranč zdraviu vášho srdca?
Pomaranč je dobrým zdrojom vlákniny a draslíka. Oba tieto živiny môžu podporiť zdravie srdca. Podľa výskumu z roku 2017 konzumácia dostatočného množstva vlákniny môže významne znížiť riziko srdcových ochorení. (5)
Pomáha pomaranč pri chudnutí?
Áno. Pomaranče sú výborným, nízkokalorickým ovocím pre chudnutie, kvôli ich vysokému obsahu vlákniny. Znamená to, že vás dokážu zasýtiť na dlhšie časové obdobie, vďaka čomu dokážete počas dňa znížiť váš príjem kalórií. Pomaranče rovnako tak vedú k zdravému vyprázdňovaniu a vďaka svojej sladkej chuti u vás dokážu znížiť túžbu po sladkých, nezdravých jedlách. (6)
Obsahuje pomaranč príliš veľa cukru?
Nie. Pomaranč je skvelá možnosť ako si užiť sladký snack bez veľkého množstva kalórií a cukru, zatiaľ čo prijímete vysoké množstvo vitamínu C. (7)
Aké má pomaranč výživové zloženie?
1 kus pomaranča (100 g) obsahuje 52 kcal, 11.8 g sacharidov, 0.91 g bielkovín, 0.15 g tuku a 2.0 g vlákniny. (8)
© Tomáš Hadžega