Spravodaj Tomáša Hadžegu

Čo je to Termický efekt potravín?

Možno ste tento pojem nikdy nepočuli a príde Vám jeho názov veľmi zložitý, avšak pri našom stravovaní je veľmi dôležitý.

Termický efekt potravín (TEF) určuje, koľko kalórií naše telo spáli pri spracovaní jedla. 

Odlišné potraviny sa metabolicky spracovávajú odlišnými metabolickými cestami. Znamená to jednoducho fakt, že napríklad Vaše telo spracováva inak kuracie mäso ako biele pečivo. V skutočnosti nerozhoduje množstvo kalórií, ale ich zdroj.

Naše telo spracováva inak bielkoviny a inak tuky

Niektoré metabolické cesty spracovania potravín sú účinnejšie než iné. Čím viac je metabolická cesta účinnejšia, tým viac energie z potravín sa spotrebuje na prácu a menej sa rozptýli ako teplo. Napríklad metabolická cesta pre spracovanie bielkovín je menej účinnejšia ako metabolická cesta pre spracovanie sacharidov a tukov.

Prečo?

Pretože bielkoviny síce obsahujú 4 kalórie na 1 gram, rovnako ako sacharidy, (tuky majú 9 kalórií na 1 gram), avšak veľkú časť bielkovín naše telo pri metabolizovaní rozptýlí vo forme tepla.

Termický efekt potravín tak meria, do akej miery rôzne potraviny zvyšujú energetický výdaj, ktorý telo využije vo forme energie pre trávenie, absorbovanie a metabolizovanie živín.

Tu je Termický efekt pre odlišné makroživiny: (1)

  • Tuky: 2-3 %
  • Sacharidy: 6-8 %
  • Bielkoviny: 25-30 %

Je tak úplne jasné, že pre metabolizovanie vyžadujú bielkoviny omnoho viac energie ako tuky a sacharidy. (2)

Tu je jednoduchý príklad

Príjmete 100 kalórií z bielkovín a 100 kalórií z tukov.

U bielkovín vďaka termickému efektu spáli Vaše telo pri ich spracovaní 25 %, takže 25 kalórií. U tukov Vaše telo z dôvodu termického efektu spáli iba 2 %, takže iba 2 kalórie.

Takže u bielkovín Vám zo 100 kalórií ostane na ďalšie využitie energie 75 kalórií a u tukov 98 kalórií. Vidíte ten nepomer? Už chápete, že na zdroji kalórií naozaj záleží?

Tí, ktorí ste u mňa absolvovali výživovú konzultáciu, si určite spomeniete, prečo som Vám stále dookola opakoval, že bielkoviny sú pri chudnutí veľmi dôležité. Hlavný dôvod bol práve Termický efekt 🙂

Bielkoviny Vám jednoducho dávaju oproti iným živinám veľkú výhodu. Strava zložená z vyššieho množstva bielkovín, dokáže byť pri chudnutí veľkým pomocníkom.

Takže si zapamätajte, že zo všetkých troch základným makroživín sú pri chudnutí najdôležitejšie bielkoviny. Preto sa právom nazývajú taktiež kráľmi živín.

(*Text pochádza z mojej knihy Chudnutie na mieru).

© Tomáš Hadžega

Čo je Termický efekt potravín?
Oznámkujte tento článok 🙂

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.