Aké zdravotné výhody mrkva poskytuje?

Vláknina, ktorú mrkva obsahuje pomáha udržať hladinu krvného cukru pod kontrolou. Mrkva taktiež obsahuje vitamín A a betakarotén, ktoré podľa podľa vedeckých výskumov môžu pomáhať znížiť riziko cukrovky. Mrkva taktiež posilňuje vaše kosti, práve vďaka jej obsahu vápnika a vitamínu K. (1)

Je v poriadku jesť mrkvu každý deň?

Mrkva je zelenina, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidačných látok. Ako súčasť vyváženej stravy môže pomáhať podporiť imunitné funkcie, znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, podporiť uzdravovanie zranení a zdravé trávenie. (2)

Koľko mrkvy môžem zjesť?

Jedenie mrkvy v miernom množstve (1-2 kusy denne) je pre vaše zdravie úplne v poriadku. Keď to však s mrkvou preženiete a zjete ju v nadmernom množstve, môže dôjsť k ochoreniu s názvom karotenémia. Ide o žltkasté sfarbenie kože v dôsledku ukladania látky nazývanej betakarotén, ktorá je prítomná v mrkve. (3)

Môže konzumácia mrkvy znížiť hladinu cholesterolu?

Áno. Mrkva prirodzene obsahuje minerály, vitamíny, rozpustnú vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele. Podľa odborníkov, prítomnosť vitamínu A a betakaroténu v mrkve, môže pomáhať, ochrániť ľudské telo pred chronickými ochoreniami srdca. (4)

Môžu diabetici jesť mrkvu?

Áno. Mrkva môže byť bezpečnou voľbou, v prípade, že máte cukrovku a sledujete si vašu hladinu krvného cukru. Mrkva je neškrobová zelenina, takže si ju môžete vychutnať v malom množstve aj v prípade, že ste na keto diéte. (5)

Pomáha mrkva zdraviu očí?

Áno. Mrkva obsahuje obzvlášť vysoké množstvo antioxidantov ako sú luteín a betakarotén, ktoré preukazateľne chránia vaše oči. Mrkva môže taktiež podporiť vaše trávenie, zdravie srdca, kože i vaše všeobecné zdravie. (6)

Aké má mrkva výživové zloženie?

1 kus stredne veľkej mrkvy (61 gramov) obsahuje 25 kcal, 5.84 g sacharidov, 0.567 g bielkovín, 0.146 g tuku a 1.71 g vlákniny. (7)

© Tomáš Hadžega

Mrkva
5 (100%) 1 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.