Aké zdravotné výhody mrkva poskytuje?
Vláknina, ktorú mrkva obsahuje pomáha udržať hladinu krvného cukru pod kontrolou. Mrkva taktiež obsahuje vitamín A a betakarotén, ktoré podľa podľa vedeckých výskumov môžu pomáhať znížiť riziko cukrovky. Mrkva taktiež posilňuje vaše kosti, práve vďaka jej obsahu vápnika a vitamínu K. (1)
Je v poriadku jesť mrkvu každý deň?
Mrkva je zelenina, ktorá obsahuje vysoké množstvo vitamínov, minerálov a antioxidačných látok. Ako súčasť vyváženej stravy môže pomáhať podporiť imunitné funkcie, znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, podporiť uzdravovanie zranení a zdravé trávenie. (2)
Koľko mrkvy môžem zjesť?
Jedenie mrkvy v miernom množstve (1-2 kusy denne) je pre vaše zdravie úplne v poriadku. Keď to však s mrkvou preženiete a zjete ju v nadmernom množstve, môže dôjsť k ochoreniu s názvom karotenémia. Ide o žltkasté sfarbenie kože v dôsledku ukladania látky nazývanej betakarotén, ktorá je prítomná v mrkve. (3)
Môže konzumácia mrkvy znížiť hladinu cholesterolu?
Áno. Mrkva prirodzene obsahuje minerály, vitamíny, rozpustnú vlákninu a antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v tele. Podľa odborníkov, prítomnosť vitamínu A a betakaroténu v mrkve, môže pomáhať, ochrániť ľudské telo pred chronickými ochoreniami srdca. (4)
Môžu diabetici jesť mrkvu?
Áno. Mrkva môže byť bezpečnou voľbou, v prípade, že máte cukrovku a sledujete si vašu hladinu krvného cukru. Mrkva je neškrobová zelenina, takže si ju môžete vychutnať v malom množstve aj v prípade, že ste na keto diéte. (5)
Pomáha mrkva zdraviu očí?
Áno. Mrkva obsahuje obzvlášť vysoké množstvo antioxidantov ako sú luteín a betakarotén, ktoré preukazateľne chránia vaše oči. Mrkva môže taktiež podporiť vaše trávenie, zdravie srdca, kože i vaše všeobecné zdravie. (6)
Aké má mrkva výživové zloženie?
1 kus stredne veľkej mrkvy (61 gramov) obsahuje 25 kcal, 5.84 g sacharidov, 0.567 g bielkovín, 0.146 g tuku a 1.71 g vlákniny. (7)
© Tomáš Hadžega