Aké zdravotné výhody jablko poskytuje?
Jablko je bohatý zdroj vlákniny a antioxidantov. Ich konzumácia je spojená s nižším rizikom mnohých chronických ochorení, medzi ktoré patria cukrovka, srdcové ochorenia a rakovina. Jablká taktiež môžu podporovať chudnutie, zlepšiť zdravie čreva i zdravie mozgu. (1)
Koľko jabĺk za deň by ste mali skonzumovať?
Kedy môžem jesť jablko?
Podľa vedeckých záverov je najvhodnejšie jesť jablko v ranných hodinách. V prípade, že máte tráviace problémy spôsobené nekvalitným spánkom alebo tým, že ste jedli neskoro v noci, konzumácia jablka ráno, po prebudení vám môže pomôcť. (3)
Čistí jablko vaše zuby?
Môže vám jablko pomôcť schudnúť?
Áno. Vedecké štúdie poukazujú na fakt, že konzumácia jabĺk súvisí s chudnutím. Jablká majú nízky obsah kalórií a poskytujú dobrý zdroj vlákniny, ktorý vás dokáže zasýtiť. Práve vďaka tomu, môže jablko pri chudnutí pomáhať. (5)
Je konzumácia jablka vhodná pre diabetikov?
Jablká sú výborným druhom ovocia, ktoré môžete do vášho jedálnička zahrnúť, keď máte cukrovku. Väčšina stravovacích odporúčaní sa zhoduje v tom, že ľudia s cukrovkou by mali do svojej stravy zahrnúť ovocie a zeleninu. Jablká obsahujú prírodný zdroj fruktózy (cukru), ktorý môže byť pre reguláciu hladiny inzulínu v krvi vhodnejší ako glukóza.
Ľuďom s cukrovkou sa odporúča konzumovať ako najlepší druh jablka značku Red Delicious, ktorý obsahuje 12,2 gramu prírodného cukru na 100 gramov jablka. (6)
Aké má jablko výživové zloženie?
1 kus jablka (100 g) obsahuje 62 kcal, 14.8 g sacharidov, 0.19 g bielkovín, 0.21 g tuku a 2 g vlákniny. (7)
© Tomáš Hadžega