Aké zdravotné výhody jablko poskytuje?

Jablko je bohatý zdroj vlákniny a antioxidantov. Ich konzumácia je spojená s nižším rizikom mnohých chronických ochorení, medzi ktoré patria cukrovka, srdcové ochorenia a rakovina. Jablká taktiež môžu podporovať chudnutie, zlepšiť zdravie čreva i zdravie mozgu. (1)

Koľko jabĺk za deň by ste mali skonzumovať?

Podľa vedeckých štúdií jablko vďaka svojmu vysokému obsahu vlákniny a polyfenolov pomáha znižovať “zlý” cholesterol. Jedenie dvoch jabĺk denne pomáha znižovať cholesterol a bojovať proti srdcovým ochoreniam. (2)

Kedy môžem jesť jablko?

Podľa vedeckých záverov je najvhodnejšie jesť jablko v ranných hodinách. V prípade, že máte tráviace problémy spôsobené nekvalitným spánkom alebo tým, že ste jedli neskoro v noci, konzumácia jablka ráno, po prebudení vám môže pomôcť. (3)

Čistí jablko vaše zuby?

Jedenie jabĺk môže pomôcť čistiť vaše zuby a bojovať proti zapáchajúcemu dychu. Vláknitý obsah jabĺk čistí zuby tým, že pôsobí ako zubná kefka a odstraňuje z nich zubný povlak i ďalšie zvyšky jedla. Navyše kyslosť v jablku pomáha ničiť zlé baktérie, ktoré podporujú zápach z úst. (4)

Môže vám jablko pomôcť schudnúť?

Áno. Vedecké štúdie poukazujú na fakt, že konzumácia jabĺk súvisí s chudnutím. Jablká majú nízky obsah kalórií a poskytujú dobrý zdroj vlákniny, ktorý vás dokáže zasýtiť. Práve vďaka tomu, môže jablko pri chudnutí pomáhať. (5)

Je konzumácia jablka vhodná pre diabetikov?

Jablká sú výborným druhom ovocia, ktoré môžete do vášho jedálnička zahrnúť, keď máte cukrovku. Väčšina stravovacích odporúčaní sa zhoduje v tom, že ľudia s cukrovkou by mali do svojej stravy zahrnúť ovocie a zeleninu. Jablká obsahujú prírodný zdroj fruktózy (cukru), ktorý môže byť pre reguláciu hladiny inzulínu v krvi vhodnejší ako glukóza.

Ľuďom s cukrovkou sa odporúča konzumovať ako najlepší druh jablka značku Red Delicious, ktorý obsahuje 12,2 gramu prírodného cukru na 100 gramov jablka. (6)

Aké má jablko výživové zloženie?

1 kus jablka (100 g) obsahuje 62 kcal, 14.8 g sacharidov, 0.19 g bielkovín, 0.21 g tuku a 2 g vlákniny. (7)

© Tomáš Hadžega

Jablko
5 (100%) 1 hlas[ov]

Páčil sa vám článok? Odporučte ho i svojim priateľom!
Tomáš je autor projektu Nutrition Experts, ktorého poslaním je učiť ľudí, ako získať vysnívanú postavu, zvýšiť svoju kondíciu, získať viac energie, odstrániť únavu a to vďaka správnym informáciám o výžive postavených na vedeckých základoch. Je autorom knihy Chudnutie na mieru, absolventom Univerzity Komenského FTVŠ v Bratislave (Mgr.) a Karlovej univerzity FTVS v Prahe (PhD.). Tomáš sa odborne zaoberá výživou, telesnou zdatnosťou, nadváhou a obezitou dospelých, prednáša a publikuje v odborných časopisoch na Slovensku i v zahraničí. So svojimi klientmi pracuje individuálnou formou prostredníctvom bežne dostupných potravín. Osobnými i online konzultáciami, jedálničkom na mieru i komplexnou osobnou starostlivosťou. Jeho klienti schudli jedlom už viac ako 1 000 kilogramov. Organizácia BPH - British Publishing House Ltd. ho v roku 2022 zaradila do encyklopédie významných osobností Slovenskej a Českej republiky.