4. Prejedáte sa (dokonca aj zdravým jedlom)
Prejedanie sa je vedľajším efektom diéty. To je ovplyvnené rapídnym jedením veľkého množstva jedla, častokrát omnoho viac ako ľudské telo potrebuje.
Prejedanie sa je veľmi veľký problém pre mnoho “dietárov.” Niektorí z nich sa prejedajú nezdravým jedlom, zatiaľ čo iné sa prejedajú relatívne zdravým jedlom ako sú orechy, oreché maslá, horká čokoláda, syr atď.
Je však dôležité myslieť na to, že aj keď je niečo zdravé, stále to obsahuje kalórie, ktoré sa počítajú.
Myslite teda na to, že v závislosti na objeme môže aj jedno prejedanie veľmi často zničiť vašu celotýždennú snahu a o chudnutie.
5. Jete príliš veľa sacharidov
Keď je vaším cieľom schudnutie veľkého množstva kilogramov a máte alebo ste mali metabolické problémy ako je cukrovka II. typu alebo prediabetes potom by ste mali zvážiť nízkosacharidovú diétu.
Krátkodobé štúdie ukazujú, že tento typ diéty vám pomôže schudnúť 2-3 krát viac kilogramov ako známa nízkotučná diéta, ktoré je stále ešte veľmi často odporúčaná (11,12).
Nízkosacharidová diéta často vedie k zlepšeniu mnohých metabolických ukazovateľov ako sú triglyceridy, HDL cholesterol a krvný cukor (13,14,15).
6. Máte nerealistické očakávania
Chudnutie je vo všeobecnosti omnoho pomalší proces ako by ľudia chceli.
Hoci chudnutie na začiatku funguje často rýchlo, veľmi málo ľudí dokáže toto rýchle chudnutie udržať po dlhšiu dobu a schudnúť viac ako 0,5 – 1 kg za týždeň.
Mimochodom práve tieto hodnoty sú podľa lekárov a podľa WHO (Svetovej zdravotníckej organizácie) považované za zdravý spôsob chudnutia.
Iným hlavným problémom je, že mnoho ľudí má naozaj nerealistické očakávania, ktoré by mohli zdravým stravovaním a cvičením dosiahnuť.
Pravdou jednoducho je, že nie každý človek môže vyzerať ako fitness model alebo kulturista. Rodíme sa s určitým typom postavy, ktorý geneticky predurčuje ako bude naše telo vyzerať.
Myslite na to, že veľká väčšina fotiek, ktoré vidíte v lifestylových časopisoch a na internete sú upravované Photoshopom a v skutočnosti nikto z týchto ľudí nevyzerá presne tak ako na fotkách.
Sme ľudské bytosti, nie umelé bábiky.
Preto si vážte svoje telo a majte ho radi, aj keď nevyzerá tak ako by podľa “módnych trendov” vyzerať malo.
Zamerajte sa primárne na to, aby bolo vaše telo zdravé a v dobrej kondícii. Keď také bude, bude potom fungovať tak ako má a aj jeho vzhľad sa vďaka tomu zmení.
Čo by ste si z tohto článku mali odniesť?
Keď sa vám už podarilo schudnúť nejaké to kilo a cítite sa vďaka tomu lepšie, ale vaša váha sa aj po aplikovaní rád z tohto článku v určitý moment zastavila, máte dve možnosti:
- Zistite vďaka viscerálnej analýze či sa iba nezmenilo telesné zloženie vášho tela (v skutočnosti ste možno schudli tuk a nabrali svaly, ale vy o tom neviete).
- Keď sa vaša hmotnosť nepohne ani po 1-2 týždňoch, nemajte strach sa so mnou poradiť, navrhnem ďalší postup a individuálne odporúčania priamo vám na mieru.
- Alebo si prečítajte zdarma ukážku knihy Chudnutie na mieru. Nájdete tam hodnotné informácie, ktoré vám môžu pomôcť.
Na záver si zapamätajte, že telo máte iba jedno. Preto sa o neho náležite starajte, majte ho radi, rešpektujte ho a venujte sa mu tak, aby bolo zdravé a v dobrej kondícii.
Pretože vaše telo je váš domov 😉
© Tomáš Hadžega
-
Johnston, C. S., Day, C. S., & Swan, P. D. (2002). Postprandial thermogenesis is increased 100% on a high-protein, low-fat diet versus a high-carbohydrate, low-fat diet in healthy, young women. Journal of the American College of Nutrition, 21(1), 55-61.
-
Veldhorst, M. A., Westerterp-Plantenga, M. S., & Westerterp, K. R. (2009). Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet–. The American journal of clinical nutrition, 90(3), 519-526.
-
Pesta, D. H., & Samuel, V. T. (2014). A high-protein diet for reducing body fat: mechanisms and possible caveats. Nutrition & metabolism, 11(1), 53.
-
Lejeune, M. P., Westerterp, K. R., Adam, T. C., Luscombe-Marsh, N. D., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2006). Ghrelin and glucagon-like peptide 1 concentrations, 24-h satiety, and energy and substrate metabolism during a high-protein diet and measured in a respiration chamber–. The American journal of clinical nutrition, 83(1), 89-94.
-
Blom, W. A., Lluch, A., Stafleu, A., Vinoy, S., Holst, J. J., Schaafsma, G., & Hendriks, H. F. (2006). Effect of a high-protein breakfast on the postprandial ghrelin response–. The American journal of clinical nutrition, 83(2), 211-220.
-
Hoertel, H. A., Will, M. J., & Leidy, H. J. (2014). A randomized crossover, pilot study examining the effects of a normal protein vs. high protein breakfast on food cravings and reward signals in overweight/obese “breakfast skipping”, late-adolescent girls. Nutrition journal, 13(1), 80.
-
Mettler, S., Mitchell, N., & Tipton, K. D. (2010). Increased protein intake reduces lean body mass loss during weight loss in athletes. Medicine & Science in Sports & Exercise, 42(2), 326-337.
-
Soenen, S., Martens, E. A., Hochstenbach-Waelen, A., Lemmens, S. G., & Westerterp-Plantenga, M. S. (2013). Normal Protein Intake Is Required for Body Weight Loss and Weight Maintenance, and Elevated Protein Intake for Additional Preservation of Resting Energy Expenditure and Fat Free Mass, 2. The Journal of nutrition, 143(5), 591-596.
-
Lichtman, S. W., Pisarska, K., Berman, E. R., Pestone, M., Dowling, H., Offenbacher, E., … & Heymsfield, S. B. (1992). Discrepancy between self-reported and actual caloric intake and exercise in obese subjects. New England Journal of Medicine, 327(27), 1893-1898.
-
Goris, A. H., Westerterp-Plantenga, M. S., & Westerterp, K. R. (2000). Undereating and underrecording of habitual food intake in obese men: selective underreporting of fat intake. The American journal of clinical nutrition, 71(1), 130-134.
-
Dyson, P. A., Beatty, S., & Matthews, D. R. (2007). A low‐carbohydrate diet is more effective in reducing body weight than healthy eating in both diabetic and non‐diabetic subjects. Diabetic Medicine, 24(12), 1430-1435.
-
Brehm, B. J., Seeley, R. J., Daniels, S. R., & D’alessio, D. A. (2003). A randomized trial comparing a very low carbohydrate diet and a calorie-restricted low fat diet on body weight and cardiovascular risk factors in healthy women. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 88(4), 1617-1623.
-
Foster, G. D., Wyatt, H. R., Hill, J. O., McGuckin, B. G., Brill, C., Mohammed, B. S., … & Klein, S. (2003). A randomized trial of a low-carbohydrate diet for obesity. New England Journal of Medicine, 348(21), 2082-2090.
-
Keogh, J. B., Brinkworth, G. D., Noakes, M., Belobrajdic, D. P., Buckley, J. D., & Clifton, P. M. (2008). Effects of weight loss from a very-low-carbohydrate diet on endothelial function and markers of cardiovascular disease risk in subjects with abdominal obesity–. The American journal of clinical nutrition, 87(3), 567-576.
-
Westman, E. C., Yancy, W. S., Mavropoulos, J. C., Marquart, M., & McDuffie, J. R. (2008). The effect of a low-carbohydrate, ketogenic diet versus a low-glycemic index diet on glycemic control in type 2 diabetes mellitus. Nutrition & metabolism, 5(1), 36.
6 najčastejších chýb pri chudnutí
2.8 (55%)
4 hlas[ov]